Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Геният, развит по модела на Моцарт

Бетовен започва да композира произведения за пиано десетилетия преди да стане популярен инструмент

Портрет на Лудвиг ван Бетовен от Йозеф Карл Щилер, 1820. Репродукция: Уикипедия - Геният, развит по модела на Моцарт

Портрет на Лудвиг ван Бетовен от Йозеф Карл Щилер, 1820. Репродукция: Уикипедия

Целият свят ще отдаде почит през 2020-а на безсмъртната дарба на Лудвиг ван Бетовен. А днес се навършват 249 години от рождението на великия композитор.

Роден е в Бон. Баща му, придворен тенор, възнамерявал да превърне сина си във втори Моцарт. Затова го подложил на безмилостно музикално обучение, включващо дори насилие. Заради тежките уроци по музика, Бетовен спира с общото си образование на 11-годишна възраст, не успява да научи дори умножение и деление. Но все пак развива ерудицията си, познава в детайли трудовете на Шекспир, Гьоте, Омир, Плутарх, знае много от тях наизуст.

На първия си концерт той е 8-годишен, но баща му, обладан от идеята да повтори успехите на Моцарт, го обявява за 6-годишен. Когато е на 17, при първата си поява на виенска сцена младият Лудвиг наистина свири пред своя кумир – Волфганг Амадеус Моцарт. Легендата твърди, че Моцарт останал възхитен и му предрекъл блестящо бъдеще.

Портрет на 13-годишния Бетовен от анонимен художник. Репродукция: Уикипедия

Бетовен е мост между класицизма и романтизма в музиката. Той е първият, който осъзнава бъдещето на пианото като инструмент. Когато започва да композира, пианото все още не е популярно, придобива масовост едва няколко десетилетия по-късно. И въпреки това много от творбите на Лудвиг ван Бетовен са писани именно за пиано.

Гениален музикант, Бетовен бил човек с необичайно поведение, твърдят неговите съвременници. Любимата му напитка било кафето. Всеки ден музикантът си приготвял кафе от точно 64 зърна – нито повече, нито по-малко.

Бил и раздразнителен, и забавен едновременно. Веднъж прекратил концерт, когато забелязал двойка от публиката да си шепне. Треснал капака на пианото и напуснал сцената. Но редовно се забавлявал с приятели в кръчмата „При лебеда“, а от запазените спомени става ясно, че бил надарен и с богато чувство за хумор. Веднъж няколко дни не се появявал в кръчмата. Когато най-сетне се появил, един от приятелите му се поинтересувал от здравето му.

„О, аз съм добре, но единственият ми чифт ботуши имаше треска, толкова силна, че едва не предаде богу дух“, отвърнал композиторът.

Отношенията му с жените не били блестящи. Макар да давал уроци само на изключително талантливи деца и на изключително привлекателни млади жени, той не успял да оформи трайна връзка с никоя дама. Намирали го за „малко луд“.

Деветата си симфония Бетовен създава, когато е абсолютно глух. Дълго композиторът скривал загубата на слуха си. Стигнало се дотам, че веднъж, дирижирайки оркестъра, той не се обърнал след края на концерта с лице към публиката. Просто не чул аплодисментите.

Умира едва 56-годишен, оставяйки една недовършена симфония – Десетата. Наскоро учени и музиканти съобщиха, че алгоритъм на изкуствен интелект ще събере оставените фрагменти и ще довърши последния опус на Бетовен.

Вижте още: ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ЩЕ ДОВЪРШИ ДЕСЕТА СИМФОНИЯ НА БЕТОВЕН

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС