Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гео Милев, художникът

Неизвестни писма на поета до Николай Райнов публикувани във впечатляващо издание

Автопортрет на Гео Милев, детайл. - Гео Милев, художникът

Автопортрет на Гео Милев, детайл.

Осем неизвестни писма на Гео Милев до Николай Райнов са публикувани във впечатляващото издание „Гео Милев и изкуството“, чиято премиера предстои на 6 март в зала 7 на НДК. 

Гео Милев, художникът, е в центъра на книгата, дело на изкуствоведа доц. д-р Ружа Маринска. Томчето, което е двуезично – на български и английски, е богато илюстрирано и събира в себе си текстове, писани в различно време, подредени по хронологичен ред. Мащабният труд е в памет на Леда Милева, с която авторката има дългогодишно приятелство и сътрудничество във фондацията „Гео Милев“.

Повече от 20 години Ружа Маринска има изследователски интереси в полето на модернизма и естествено те са фокусирани върху личността и творчеството на Гео Милев – поет и художник, една от най-ярките фигури на модерното движение в България в годините след Първата световна война.

Първите й срещи с изкуството на Гео Милев са неговите ранни детски рисунки и няколко автопортрета, за да открие по-късно всичко, рисувано от него, и да осмисли, че Милев не е само апологет и мотор на българския модернизъм, но и участник с художествените си опити в това движение.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС