Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Географията на щастието минава през България

Документална поредица проучва „някои от най-щастливите и най-нещастните места на света от Исландия през България до Гана“

Рейн Уилсън се учи на хоро от жена с народна носия. Снимка: Стопкадър от трейлъра - Географията на щастието минава през България

Рейн Уилсън се учи на хоро от жена с народна носия. Снимка: Стопкадър от трейлъра

Каква е основата на българското щастие ще изследва документалната поредица „География на блаженството“. Продукцията на стрийминг платформата „Пийкок“ проучва „някои от най-щастливите и най-нещастните места на света от Исландия през България до Гана“, опитва да открие има ли наука зад щастието и кои са факторите, определящи блаженството на един народ.

Водещ на поредицата е актьорът Рейн Уилсън, най-популярен с ролята си на Дуайт Шрут в сериала „Офисът“. Първият епизод вече е достъпен за гледане срещу абонамент. Пътешествието започва в Исландия, където най-голям процент от населението твърди, че се чувства щастливо, въпреки суровите метеорологични условия в страната.

Обявени са общо пет епизода. България е представена във втория епизод със заглавие „Щастието е банята на непознат“. В него „в опит да разбере природата на щастието, Рейн кара скейтборд, яде сладкиши и посещава концерт в спалнята на непознат“.

Документалната поредица се основава на книгата на Ерик Уайнър „The Geography of Bliss: One Grump’s Search for the Happiest Places in the World“ (издавана и у нас със заглавие „Георграфия на блаженството“). Епизодите са „перфектни за хора, които искат да загърбят времето на Ковид, искат да пътуват, да се свържат с другите отново и да намерят вдъхновение чрез други култури“.

Често се засяга и темата за психическото здраве:

„Едно от нещата, които научих, е, че е важно човек да говори за борбите си – казва Уилсън. – Много млади хора страдат и чувстват, че са сами в страданието си. Отварят Инстаграм и всички се усмихват, имат летен загар и споделят за страхотните си преживявания. Важно е да се споделя през какво минаваме. За мен това е тревожността, нещо, с което винаги съм се борил и понякога е надделявало“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90