Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Георги Бърдаров с Европейската награда за литература

Романът му „Аbsolvo te“ избран от национално жури като лауреат за България

„Аbsolvo te“ е вторият роман на Георги Бърдаров след „Аз още броя дните“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Георги Бърдаров с Европейската награда за литература

„Аbsolvo te“ е вторият роман на Георги Бърдаров след „Аз още броя дните“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Георги Бърдаров е носител на Европейската награда за литература за България с романа си „Аbsolvo te“, бе обявено на онлайн церемония на 18 май. Писателят е сред общо 13-те победители за 2021 г.

По традиция всяка година жури от национални експерти в сферата на книгоиздаването и литературата излъчва по един лауреат от всяка страна. Държавите участнички в наградата се обявяват предварително и се въртят на ротационен принцип, като основната цел е да се популяризира литературата на страната на наднационално ниво.

Конкурентите на „Аbsolvo te“ са били „Гълъбария“ на Стефан Коспартов, „Загърбената земя“ на Владислав Кацарски и „Те никога не казват“ на Зорница Гъркова.

Бърдаров благодари на читателите си, на българското жури с председател Анжела Димчева и използва повода, за да коментира конфликта между Израел и Палестина, който продължава да отнема животи.

„Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря – написа Бърдаров във Фейсбук. – Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE!“

Организатори на наградата са Федерацията на европейските и международни книготърговци, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели. Отличието има за цел да поощри едни от най-талантливите съвременни белетристи от цяла Европа. В неговия обхват влизат общо 41 държави, които са част от програма „Творческа Европа“.

Вижте още: ОТ ПЕТАТА РАКИЯ ДО ВТОРИЯ РОМАН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС