Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Георги Борисов с „Перото“ за цялостен принос

2021 г. бе много добра за българската литература, много добри книги бяха написани, каза писателката Теодора Димова

„Докато не спре да се самоизтребва езикът ни и да се самоизбиват българите, няма да се вдигне на крака държавата ни, която всички вкупом плюем“, заяви Георги Борисов. Снимка: Емил Георгиев - Георги Борисов с „Перото“ за цялостен принос

„Докато не спре да се самоизтребва езикът ни и да се самоизбиват българите, няма да се вдигне на крака държавата ни, която всички вкупом плюем“, заяви Георги Борисов. Снимка: Емил Георгиев

Поетът Георги Борисов е носителят на Литературната награда „Перото“ за цялостен принос за 2021 г. Наградата му бе връчена от министъра на културата Велислав Минеков на церемония в едноименния клуб в НДК на 2 ноември.

„Всеки врял и кипял лекар ще ви каже, че далеч по-лесно се лекува тялото, отколкото духа. Не дай си Боже духът да заболее – нищо не може да спре разпада на здравото и пълно с живот тяло. Като дългогодишен служител на словото, смея да твърдя, че то – Словото, високата литература и боговдъхновената книга са тези, които имат чудотворната сила да церят и крепят нацията ни в мигове на върховни изпитания, когато всичко се руши и разпада, а самонадеяната простащина, егоизмът, потребителската лакомия и животинската жажда за мъст са напът да ни затрият като народ и хора. Докато не спре да се самоизтребва езикът ни и да се самоизбиват българите, няма да се вдигне на крака държавата ни, която всички вкупом плюем“, заяви Борисов.

В думите си пред публиката Борисов спомена поета Марин Бодаков, който ни напусна неочаквано през септември. На Бодаков бе присъдена извънредно посмъртна награда за цялостен принос. Георги Борисов заяви, че Бодаков продължава да живее чрез книгите – една от тях, за чието излизане е съдействал на Борисов, е излязла преди ден например.

Наградата за Марин Бодаков прие дъщеря му с думите, че колкото и да ни е тъжно, не трябва да игнорираме мисълта за баща ѝ, посещавайки местата, на които той е присъствал. Едно от тях е и „Перото“, на чиято сцена поетът и журналист десетки пъти е представял книги на цялата ни литературна общност.

Дъщерята на Марин Бодаков – Анна, получи посмъртната му награда от генералния директор на НДК Пени Раева (вдясно). Снимка: Емил Георгиев

Журито на награди „Перото“ тази година бе в състав: проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Теодора Димова (носителка на Награда „Перото“ 2020 г. в категория „Проза“), Силвия Чолева, Белослава Димитрова (носителка на Награда „Перото“ 2020 г. в категория „Поезия“) и доц. д-р Дарин Тенев.

Писателката Теодора Димова изтъкна колко добра е била 2021 година за българската литература, много добри книги са били написани, журито на „Перото“ е изпитало голямо затруднение при излъчването на номинации в категория „Проза“. Димова посочи съжалението си, че извън списъка са останали новите романи на Захари Карабашлиев, Алек Попов и Георги Тенев.

Пълен списък на наградите „Перото 2021“

Детска литеатура

„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич: Биография“ от Зорница Христова, изд. „Точица“

Дебют

„Отвор“ от Румен Павлов, изд. „Екрие“

Поезия

„Аорист“ от Виктор Самуилов, изд. „Жанет 45“

Проза

„Прекъсването на Самсара“ от Елена Алексиева, изд. „Жанет 45“

Превод

Джузепе дел Агата – за преводите на италиански на „Времеубежище“ от Георги Господинов и „Избрани стихотворения“ от Владимир Левчев

Цялостен принос, извънредно

Марин Бодаков

Цялостен принос

Георги Борисов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах