Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Георги Дюлгеров снима филм по „Записки по българските въстания“

40 години след „Мера според мера“ режисьорът създава историческа продукция за БНТ

Режисьорът Георги Дюлгеров. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Георги Дюлгеров снима филм по „Записки по българските въстания“

Режисьорът Георги Дюлгеров. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Нов исторически филм снима след 8 години прекъсване 78-годишният български режисьор Георги Дюлгеров. Една година след конкурса за филмопроизводство на националната телевизия и 40 години след „Мера според мера“ Дюлгеров започна снимки на спечелилия през 2021 г. в конкурсната сесия на обществената телевизия проект „Дядо Вълю“ по книгата на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания“. Очаква се филмът да бъде готов в края на годината.

Режисьор и сценарист на филма „Дядо Вълю“ е Георги Дюлгеров, оператор е Веселин Христов, а продуцент – Владимир Андреев.

В ролите зрителите ще видят актьорите Ивайло Христов (в ролята на Дядо Вълю), Пламен Димов, Иван Николов, Цветан Алексиев, Джордж Арабаджийски, Красимир Доков и други.

Снимките на филма „Дядо Вълю“ започнаха на 3 май в къщата музей „Тодор Каблешков“ в Копривщица.

Историческият разказ пресъздава събитията около убийството на Георги Бенковски. Захарий Стоянов, заедно с чета приятели и конни жандарми, отива да арестува дядо Вълю – предателя на войводата. При срещата си със стареца Захарий Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, когото местните наричат Хаджи Георги – величието му като организатор и вдъхновител на Априлското въстание, страданието му след разгрома на въстанието, прехода през Стара планина, бурята на 7 май, подслона при говедарите на следващия ден, пристигането в кошарите на дядо Вълю. Именно при първата им среща у дядо Вълю възниква и импулсът да стане свободен човек, но той постепенно се променя, за да се стигне до предателската клопка. Обезвереният Бенковски пренебрегва четническите повели, независимо от несмелите предупреждения на Захарий Стоянов. Бегълците са отведени от дядо Вълю до турска пусия, Бенковски е убит, само Захарий се спасява. На лобното място на войводата жандармите се гласят да арестуват стареца, но присъдата се отлага. Предателят е опростен.

Георги Дюлгеров е режисьор и на един от най-добрите български исторически филми – „Мера според мера“, 3-сериен игрален филм по книгата на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“ от 1981 г.

ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ: С НИТО ЕДИН ФИЛМ НЕ СЪМ ИЗМЕНИЛ НА СЪВЕСТТА СИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах