Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Господинов до Салман Рушди в Бруклин

Писателят представя романа си „Физика на тъгата“ на три събития в САЩ

В анонса на едно от събитията Георги Господинов е описан като един от най-изобретателните и дръзки европейски писатели. - Георги Господинов до Салман Рушди в Бруклин

В анонса на едно от събитията Георги Господинов е описан като един от най-изобретателните и дръзки европейски писатели.

Писателят Георги Господинов ще представи романа си „Физика на тъгата“ на Бруклинския литературен фестивал, чиито гости са още Салман Рушди, тазгодишният носител на наградата „Букър“ Ласло Краснахорхаи, един от най-известните млади чилийски творци Алехандро Замбра и др. Освен в Ню Йорк, българският автор ще се срещне с читатели и в Чикаго, където е най-голямата ни диаспора зад Океана.

Във Ветровития град Господинов ще е гост в книжарница „Семинари Кооп“ на 17 септември, а модератор на срещата ще е Ангелина Илиева от Чикагския университет. В анонса за събитието писателят е представен като един от най-изобретателните и дръзки европейски автори, а „Физика на тъгата“ – като роман, който можем да обитаваме, да вървим по различни нишки, да следваме разказвача из разни „странични кориори”, да се изгубваме удоволствено в историите и да изпитаме емпатия към тъжния неразбран Минотавър в центъра на всичко това.

Кардиналното десетилетие на 70-те години ще е тема на среща с участието на трима писатели в Бъроу Хол Медиа Руум в рамките на Бруклинския литературен фестивал на 20 септември. Ще бъде обсъдено как тези години са интерпретирани в творбите на Гуадалупе Нетел от Мексико („Тялото, в което съм родена“), Алехандро Замбра от Чили („Моите документи“) и Георги Господинов („Физика на тъгата“).

Същия ден, на 20 септември, малко по-късно в колежа „Сейнт Франсис“, е събитието с участието на Салман Рушди, който влиза в разговор с журналиста Пол Холденграбер. Срещата освен част от Бруклинския фестивал, ще е и от инициативата „На живо от Нюйоркската обществена библиотека“, чийто куратор е Холденграбер.

Отново в Бруклин, Ню Йорк, на 24 септември Господинов ще разговаря пред публика с известния канадски критик, преводач и писател Алберто Мангел. В книжарница „Къмюнити“ авторът ще прочете и откъси от „Физика на тъгата“, чийто истински стремеж според авторитетното американско списание „Ню Йоркър“, посветило му рецензия преди време, е „да намери начин да живее с тъгата, да я превърне в източник на емпатия и здравословно колебание”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС