Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Георги Господинов финалист за Европейската литературна награда „Angelus“

„Физика на тъгата“ е сред седемте книги, номинирани за полското отличие

Писателят Георги Господинов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Георги Господинов финалист за Европейската литературна награда „Angelus“

Писателят Георги Господинов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Физика на тъгата“, романът на Георги Господинов от 2011 г., е сред седемте финалисти за Европейската литературна награда „Angelus“. Отличието се връчва всяка година от 2006 г. насам във Вроцлав, Полша, и се присъжда за преведена или написана на полски проза на жив автор от Централна Европа.

Творбите трябва да се „занимават с най-актуалните теми в съвремието ни“, да „насърчават размисъл“ и да представят различните култури пред света. Полският превод на българския роман е на Магдалена Питлак.

Журито ще обяви своето решение на церемония на 19 октомври. Наградата „Angelus“ представлява статуетка на Ева Росано и парична премия от 150 хил. полски злоти (около 35 хил. евро). Финансира се от общината във Вроцлав.

Българин досега не е печелил приза. Сред носителите му са Светлана Алексиевич за „Войната не е с лице на жена“, Мартин Полак за „Мъртвецът в бункера“, Миленко Йергович, Юрий Андрухович…

За наградата може да се състезават съвременни автори от Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Молдова, Русия, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах