Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Георги Господинов и неговият наш „Одеон“

Споделете спомените си за емблематичното столично кино за бъдещ документален филм

Кино „Дружба“ през 1967 г. – повече от 20 години преди да бъде преименувано на „Одеон“. Снимка: Lostbulgaria.com, Илиян Ружин - Георги Господинов и неговият наш „Одеон“

Кино „Дружба“ през 1967 г. – повече от 20 години преди да бъде преименувано на „Одеон“. Снимка: Lostbulgaria.com, Илиян Ружин

Събирането на лични разкази за един от любимите киносалони в София – „Одеон“, някога „Дружба“, е към края си. А един от участниците в бъдещия документален филм за мястото – „Дружба – Айзенщайн – Одеон“, който се очаква да бъде представен през септември, е писателят Георги Господинов. Той се впуска в разказ за странната публика по време на прожекцията на велики кинокадри.

„Дружба – Айзенщайн – Одеон“ е документална лента за историята на филмотечното кино. Проектът е по идея на Деян Статулов и обединява спомените на софиянци за съществуването – преди и сега, на салона като емблематично място за срещи със седмото изкуство.

Преживяваните си в „Дружба“ и в „Одеон“ (след 1991 г.) може да сподели всеки – на страницата на киното във Фейсбук – срокът е 25 юли, а трима от включилите се ще получат двойни билети за прожекция по избор от програмата на киното.

Един от популярните участници, с когото авторите на филма са разговаряли, е писателят Георги Господинов. В публикуван онлайн кратък откъс от интервюто с него той разказва за странната и сгрешена публика на киното някога – как веднъж му се случило, докато гледа прочутия „Метрополис“ от 20-те години, три тийнейджърки на предния ред да се учудят: „Ама това не е Метрополис“, мислейки, че става дума за нашумял тогава музикален проект.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС