POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Господинов пише нов роман в Ню Йорк

Писателят е стипендиант на престижния Център „Дороти и Люис Кулман“, ще прекара 9 месеца там

Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“  - Георги Господинов пише нов роман в Ню Йорк

Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

Георги Господинов е обявен за стипендиант на Центъра за учени и писатели „Дороти и Люис Кулман“. Той е сред петнайсетте изследователи и/или автори, избрани от организацията за 2017/18.

От септември тази година до май 2018-а Господинов ще бъде в Ню Йорк, където, според описанието в официалния сайт на Центъра „Кулман“, ще работи по роман за „детските страхове на различни поколения“.

В краткия текст за Господинов е посочено, че последният му роман, „Физика на тъгата“, спечели международната награда „Ян Михалски“ през 2016-а, както и е бе финалист за отличията „Стрега“ и „Грегор фон Резори“. Не е пропуснат и фактът, че тази година късометражен анимационен филм по разказа му „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“.

Центърът „Кулман“ ежегодно привлича 15 стипендианти за 9-месечен период. Освен работата им по собствени проекти, те биват въвлечени и в съвместни срещи за обмяна на опит и идеи в Центъра чрез неговата богата библиотека.

Сред тазгодишните избраници са Джоан Акосела (автор на „Ню Йоркър“, в „Кулман“ ще работи по биография на Михаил Баришников), Хю Икън (отговорен редактор на „Ню Йорк ривю ъф букс“, дългогодишен кореспондент от Турция, Йордания, Ирак, Ливан и други страни от Близкия изток), Блейк Гопник (чест външен автор на „Ню Йорк Таймс“, който сега ще пише биография на Анди Уорхол), Франсис Джетър (илюстраторка за „Ню Йорк Таймс, „Уошингтън поуст“, „Тайм“, Нейшън“)…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи