Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Георги Господинов предложен за член-кореспондент на БАН, Владимир Зарев – за академик

Проф. Венцислав Мутафчийски също предложен за член-кореспондент (линк)

Писателят Георги Господинов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Георги Господинов предложен за член-кореспондент на БАН, Владимир Зарев – за академик

Писателят Георги Господинов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Видни български учени и дейци на изкуството са в тазгодишните номинации на БАН за нови академици и член-кореспонденти. В списъка, публикуван на сайта на Българската академия на науките, са изброени имената, сред които ще бъдат избрани следващите членове на Академията.

За 2 места при академиците в Отделение по изкуство и изкуствознание ще се борят проф. дфн Боян Биолчев, режисьорът чл.-кор. Пламен Марков, писателят Владимир Зарев, композиторът проф. Георги Костов, чл.-кор. дн  Светлана Куюмджиева, председателят на СБП Боян Ангелов и чл.-кор Иван Гранитски.

Сред кандидатите за член-кореспондент изпъкват имената на Георги Господинов, художника Виктор Вертер Паунов, театроведката Проф. Камелия Николова-Мечанова, семиотикът проф. Мирослав Дачев, специалистът по съвременно изкуство проф. Свилен Стефанов и архитект Бойко Кадинов.

В  Отделението по хуманитарни и обществени науки за академици са предложени езиковедът Стоян Буров и историците Васил Николов и Иван Илчев.

В списъка с кандидатурите за член-кореспонденти са филологът проф. Валери Стефанов и историците Иван Първев, Иван Билярски, Иван Русев, Милко Палангурски и Вера Бонева.

За член-кореспонденти на БАН са предложени и две от лицата на пандемията – ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб за битката с COVID-19 и шеф на ВМА, и математикът Николай Витанов, който от 1 година прави модели на разпространение на заразата.

Общо 118 имена на изтъкнати учени в различни направления на науката и изкуството, кандидати за академици и член-кореспонденти, са включени в списъка на БАН.

Конкурсът за академици и член-кореспонденти бе обявен на 17 май. В рамките на месец трябваше да бъдат направени предложенията, а изборът ще се проведе през октомври.

Според правилата в конкурса може да участват професори и доктори на науките. Кандидатите за академици трябва да са член-кореспонденти на БАН, а за член-кореспонденти може да кандидатстват специалисти, които към датата на обявяване на конкурса не са навършили 65 г., които са професори и доктори на науките; обогатили са науката с важни постижения; получили са известност и признание в страната и в чужбина с 2 активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg