Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Господинов с нов роман до края на годината

Писателят е готов с книга с кратки разкази

Георги Господинов в момента е в Ню Йорк като стипендиант на Центъра за учени и писатели „Дороти и Люис Кулман“. Снимка: Личен архив - Георги Господинов с нов роман до края на годината

Георги Господинов в момента е в Ню Йорк като стипендиант на Центъра за учени и писатели „Дороти и Люис Кулман“. Снимка: Личен архив

Третият роман на Георги Господинов ще излезе до края на годината, съобщи издателката Божана Апостолова. А до няколко месеца от него се очаква и сборник с кратки разкази.

Божана Апостолова пусна новината между другото, в свой пост във Фейсбук, посветен на книгите, които са ѝ донесли радост в началото на 2018-а. От публикацията става ясно, че в момента издателката чете разкази на Господинов, които са я пренесли в „свят, който принадлежи точно на нашия век – без много думи да кажеш важни неща в един стряскащ с таланта си текст”. И като че ли между другото подхвърля новината:

„На Жоро до края на годината ще издам и роман. Но за него ще говорим по-нататък”.

Авторът на „Физика на тъгата” и „Естествен роман” в момента е в Ню Йорк като стипендиант на Центъра за учени и писатели „Дороти и Люис Кулман“. Той ще остане в Голямата ябълка до края на май тази година.

Пред „Площад Славейков“ Георги Господинов сподели, че към момента все още няма роман. Но е готов с книга с кратки истории, която ще издаде евентуално през пролетта. Заглавието все още не е известно.

Освен върху бъдещите заглавия в каталога на „Жанет 45“, Божана Апостолова размишлява и над настоящото положение на българската литература. По собствените ѝ думи миналата година е била толкова силна, че за първи път от 30 години насам се е радвала не само на творчески, но и на икономически успех.

„То не беше Милен Русков с „Възвишение“ и „Чамкория“, то не беше Христо Карастоянов, то не бяха Здравка Евтимова, Оля Стоянова, то не беше най-младият Николай Терзийски с романа си „Отлъчване“…“, коментира издателката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg