Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Георги Господинов спечели голямата награда за литература на Атина

Връчва се за дебютната му книга „Естествен роман”, издадена през 2020 г. в Гърция

Наградата на Атина е петата международна награда, която Георги Господинов получава за книгите си през тази година. Снимка: Площад Славейков - Георги Господинов спечели голямата награда за литература на Атина

Наградата на Атина е петата международна награда, която Георги Господинов получава за книгите си през тази година. Снимка: Площад Славейков

„Естествен роман”, дебютната книга на Георги Господинов, спечели голямата награда за литература на Атина, съобщи лично писателят. Името на победителя беше обявено днес на церемония в гръцката столица. Господинов бе предпочетен пред автори като носителя на Нобелова награда Петер Хандке, Джулиан Барнс, Мануел Вилас, Бернардин Еваристо, носителка на „Букър”. Това е първият българин, отличен с наградата на Атина за литература.

„Естествен роман” е най-превежданата книга на българския писател, публикувана на над 20 езика по света.  Издадена е през 1999 година. В Гърция романът излезе през 2020 г. в превод на Александра Йоаниду в издателство „Икарос”.

Наградата на Атина е петата международна награда, която Георги Господинов получава за книгите си през тази година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах