Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Георги Господинов стана член-кореспондент на БАН

За пръв път в историята си Академията избра за член-кореспонденти учени до 50-годишна възраст

Писателят Георги Господинов. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Георги Господинов стана член-кореспондент на БАН

Писателят Георги Господинов. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Писателят Георги Господинов бе избран за член-кореспондент на БАН в област „Изкуство“, съобщиха от Българската академия на науките.

В обосновката на Събранието на академиците се изброяват постиженията му като писател, поет и литературовед, написаните от него повече от 15 книги в различни жанрове – поезия, разкази, романи, пиеси, либрето за опера, изследвания на близкото минало, сценарии за филми. Сред основанията е и номинацията за „Сляпата Вайша“, късометражен филм по неговия едноименен разказ, за „Оскар“ през 2017 г.

Вижте още: ВЛАДИМИР ЗАРЕВ СТАНА АКАДЕМИК НА БАН

В направление „Изкуствознание“ член-кореспондент стана и Мирослав Иванов Дачев, професор по семиотика на изкуството, член на факултетен съвет „Екранни изкуства“, член на академичния съвет на НАТФИЗ, ръководител на Консултативен съвет към ректора „Стратегия и развитие“, ръководител на катедра „Световна култура“. Посочва се, че сред научните му трудове с особена тежест е многотомната поредица „Атониада“, посветена на изкуството и културата в манастирите на Свeта гора.

По време на тазгодишния подбор в БАН, който приключи днес, бяха избрани 14 академици и 20 член-кореспонденти. За първи път Събранието на академиците избра за член-кореспонденти на БАН учени до 50-годишна възраст. Това са член-кореспондент Младен Светославов Савов, математик; член-кореспондент дфн Стойчо Стоянов Язаджиев, физик; член-кореспондент дмн Николай Стефанов Габровски, неврохирург.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах