Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Георги Господинов: Светът си изгуби бъдещето

Нямаме онова здраво място, на което да си построим църквата, онзи крайъгълен камък да си издигнем дома, казва писателят

Тъгата у нас е тъга на втора степен – тъга по нещо, което никога не си имал и което си изгубил в някаква степен, смята Георги Господинов. - Георги Господинов: Светът си изгуби бъдещето

Тъгата у нас е тъга на втора степен – тъга по нещо, което никога не си имал и което си изгубил в някаква степен, смята Георги Господинов.

Светът си изгуби бъдещето в последните години, каза Георги Господинов в предаването „Тази събота“ по Би Ти Ви. Той заяви това след въпрос какво би видяла героинята му Сляпата Вайша с дясното си око, което вижда само в бъдещето. Писателят заяви, че светът никога не е бил толкова болезнено личен и коментира, че вече ако си решил да простреляш крака си (или както е в българския случай – да счупиш малкия пръст на крака си), боли по цялото тяло.

Господинов повтори и идеята си, че тъгата у нас е тъга на втора степен – тъга по нещо, което никога не си имал и което си изгубил в някаква степен: „носталгия по света, който никога не си преживявал“.

Според писателя днес сякаш сме изгубили онова, което да ни слепва, заради това и една от стихосбирките му се казва „Балади и разпади“.

„Нямаме онова здраво място, на което да си построим църквата, онзи крайъгълен камък да си издигнем дома – обясни Господинов. – Изтощихме думите и не ни прави вече впечатление как се млатим, буквално, с думи. А това е физическо усещане. Може би ще се научим, ще помълчим, ако минем 40 години в някаква пустиня.“

Америка за България

Георги Господинов каза още, че няма как да се главозамае от успеха на „Сляпата Вайша“, като подчерта, че в крайна сметка достигането на филма до номинация за Оскар е постижение основно на режисьора Теодор Ушев.

„Аз съм доста притеснителен човек всъщност, може би затова съм избрал да пиша книги, може би най-индивидуалното и самотно занимание от всички изкуства – посочи той. – Писателят, ако се главозамае, изгубва чувствителността си към това, за което пише.“

Господинов разказа и за най-голямата награда за него – несравнима нито с Оскар, нито с друго отличие. Преди време той е получил писмо от жена в болница, която му пишела, че след като прочела „Физика на тъгата“, ѝ се е приискало да живее.

Вижте още: ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ: ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ Е ЖИВО И ГО БОЛИ

Bookshop 728×90