Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Лозанов за Волгин и защитниците му: Да си копаят градинката

Той не само не признава чужди мнения, но и гордо признава, че не ги признава, пише председателят на СЕМ

Георги Лозанов заявява, че въпреки че в дългата им история методите на ВМРО и БСП често са съвпадали, сега националистите са особено „по-екстравагантни в радикалността си“, като си служат с мисъл на Волтер за свободата на словото, за да защитят Волгин, за когото именно това е непосилна мисъл. - Георги Лозанов за Волгин и защитниците му: Да си копаят градинката

Георги Лозанов заявява, че въпреки че в дългата им история методите на ВМРО и БСП често са съвпадали, сега националистите са особено „по-екстравагантни в радикалността си“, като си служат с мисъл на Волтер за свободата на словото, за да защитят Волгин, за когото именно това е непосилна мисъл.

Не със звън на камбанки настъпва Коледа, а с остри политически и етични дебати около „Деконструкция“. Актуалната в последните дни тема със свалянето на предаването от ефира на БНР бе подета отново от председателя на СЕМ Георги Лозанов, който упрекна във Фейсбук Петър Волгин, че не признава чужди мнения – при това го прави с гордост.

Повод на статуса на Лозанов е опитът на депутати от националистите, социалистите, а вече и от неколцина от ДПС да бламират гласуването на бюджета на СЕМ за 2016 г. и по този начин страната ни да стане първата в Европейския съюз без медиен регулатор. Това, отбелязва доцентът, едва не им се е получило.

Председателят на СЕМ заявява, че методите на ВМРО и БСП често са съвпадали през годините, а сега националистите са още „по-екстравагантни в радикалността си“, като си служат с мисъл на Волтер за свободата на словото, за да защитят Волгин – за когото именно това е непосилна мисъл.

„Решиха да използват не друго, а мисълта на Волтер – „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш”, за да защитят не друг, а Волгин, за когото това е непосилна мисъл. Той не само не признава чужди мнения, но и гордо признава, че не ги признава“, пише Лозанов, а малко по-долу продължава: „Какво друго да кажеш на убедения закононарушител и неговите убедени политически защитници, освен пак с думите на Волтер да ги посъветваш да си копаят градинката. По възможност буквално.“

Няколко часа по-рано Волгин сподели на своята страница във Фейсбук материал от списание „Аспекто“ (където и той е автор) със заглавие: „Либералните цензори и жалкото ръководство на БНР“ с автор Юлия Владимирова.

Линкът на журналиста среща подкрепата на близо двеста от последователите му в социалната мрежа, а събира и немалко коментари в полза на „каузата“ му – някои от които граничещи с цинизма. Самият Волгин не се намесва в дискусията.

В неделя Петър Волгин обяви във Фейсбук, че е репресиран. Поводът бе съставеният акт за административно нарушение на БНР от СЕМ заради предаването „Деконструкция“. Волгин отдаде това на критики към властта у нас, Европа и Съединените щати.

Малко по-късно пред „Площад Славейков“ председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов нарече журналиста „фалшив герой“ и заяви, че той разчита на либералност, срещу която иначе сам високо скача. Председателят на СЕМ смята, че целта на Волгин е просто да прекъсне професионалния разговор, където няма аргументи, и да те вкара в политически, където лозунгите му вършат работа. Според него журналистът много иска да се представи за репресиран, за дисидент, за герой, но проблемът му е, че е точно обратното.

Не закъсня и реакцията на самото БНР. Привечер в неделя от обществената медия обявиха, че свалят от ефира си „Деконструкция“ – с основен мотив, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата.

Представяме ви пълния текст на изказването на Георги Лозанов във Фейсбук:

Привикнах вече националистите и социалистите в НС да искат да закрият СЕМ или най-малкото да ми вземат главата като председател. Тъкмо, когато реших да им припомня, че от попътната им съвместната агресия става една дума, която не споменавам заради травматични асоциации, към тях се присъединиха и трима от четиримата депутати на ДПС в зала (и то преди Новогодишната реч на Доган), за да не гласуват заедно бюджета на СЕМ за 2016. Така щяхме да се окажем първата държава в ЕС без медиен регулатор. Едва не им се получи.

Случаят с „Деконструкция”, разбира се, отново ги възпали. В дългата история на ВМРО и БСП методите им често са съвпадали, но трябва да се признае, че ВМРО са по-екстравагантни в радикалността си. И сега решиха да използват не друго, а мисълта на Волтер – „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш”, за да защитят не друг, а Волгин, за когото това е непосилна мисъл. Той не само не признава чужди мнения, но и гордо признава, че не ги признава. Впрочем, с едно изключение – моето собствено участие в предаването му, за да го предупредя „на живо”, че в обществените медии плурализмът е задължителен за всеки водещ, а той да ми заяви, че тая няма да я бъде, в пълно единодушие с екипа си и няколкото слушатели, допуснати до ефир.

Какво друго да кажеш на убедения закононарушител и неговите убедени политически защитници, освен, пак с думите на Волтер, да ги посъветваш да си копаят градинката. По възможност буквално.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg