Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Лозанов за Петър Волгин: Фалшив герой

Журналистът от БНР разчита на либералността, срещу която иначе високо скача, смята председателят на СЕМ

Извоювал си е с нахалство привилегията да върти от начало до край в предаването си една съща изтъркана плоча без да допуска и следа от различно мнение, казва за Петър Волгин Георги Лозанов. Снимка: Румен Добрев - Георги Лозанов за Петър Волгин: Фалшив герой

Извоювал си е с нахалство привилегията да върти от начало до край в предаването си една съща изтъркана плоча без да допуска и следа от различно мнение, казва за Петър Волгин Георги Лозанов. Снимка: Румен Добрев

Няколко часа след като журналистът от БНР Петър Волгин изнесе в социалните медии твърдения за „спешна политическа поръчка“ и акт за нарушение от СЕМ за БНР заради критики срещу „американските и европейски елити“ в предаването „Деконструкция“, председателят на СЕМ Георги Лозанов представи пред „Площад Славейков“ една малко по-различна картина на случващото се. 

„Засега няма никаква глоба“, казва Лозанов.

Инспекторите на СЕМ, които правят мониторинг на БНР, са съставили акт на медията заради нарушение на закона в предаването „Деконструкция”. Подобни решения те взимат сами – по компетентност и съвест. После медията може да представи своите възражения и след това СЕМ на открито заседание разглежда случая, запознава се с фактите, води дебат и пр. За да бъде наложена санкция, от петте члена на съвета е необходимо поне трима да са „за”, обясни процедурата Лозанов.

Според Лозанов твърденията за Волгин за политическа поръчка са познатата тактика на защита чрез нападение:

Когато му кажеш, че нарушава закона, който изисква за БНР и БНТ плурализъм на гледните точки във всяко едно предаване, включително и в неговото, той ти казва – никой не може да ме спре да критикувам Европа, Америка и властта. Със същия успех може да отговори и „Не пия кафе със захар.” 

Председателят на СЕМ смята, че целта на Волгин е просто да прекъсне професионалния разговор, където няма аргументи, и да те вкара в политически, където лозунгите му вършат работа. Според него журналистът много иска да се представи за репресиран, за дисидент, за герой, но проблемът му е, че е точно обратното:

 „Извоювал си е с нахалство привилегията да върти от начало до край в предаването си една съща изтъркана плоча без да допуска и следа от различно мнение. Върти я и в „12+3”, но там колегите му в другите дни осигуряват баланса на гледните точки.“

За Георги Лозанов е парадоксално как „Волгин разчита да го пази либералността, срещу която иначе високо скача – дори да е в противоречие със закона – и досега сметката му излиза“.

Той припомня, че ръководството на БНР е направило какво ли не, за да остане „Деконструкция” в ефир – даже и програмния байпас с „Конструкция”. И че през последните години е разговарял с Волгин неколкократно, включително и в предаването му, с надеждата да се събуди у него журналистът, когото помни от предишни времена:

„Вместо това ми се зъби пропагандатор от още по-предишни времена, успял да задигне „парче” обществена медия и ако искаш да я върнеш на законния ѝ собственик, се чуват писъци до небесата.“

Ситуацията е мъчителна не само за регулацията, а и за аудиторията на обществената медия, която далеч не се състои само от агитката, крещяща в подкрепа на Волгин по форумите, убеден е Лозанов:

Предполагам, че ситуацията е мъчителна и за колегите му, които също имат свое мнение, но не го налагат „с огън и меч”. Ще ги разбера, ако решат да протестират и срещу него, но им предлагам вместо Let It Be да пускат „Фалшив герой” на Тодор Колев в ефир.

В интервю пред „Площад Славейков“, което ще публикуваме в понеделник, Георги Лозанов коментира границите на политическия цинизъм, медийния комфорт и пораженията върху журналистическите стандарти, предполагаемото сливане между БНТ с БНР, езика на омразата, лиценза на Алфа тв, чието отнемане иска Съюзът на артистите, приликите между властовите елити и обществото…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg