Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Георги Марков загина, а Чеслав Милош оцеля

На български език излизат нобеловите лекции по гражданска поезия на полския дисидент

Роден в 1911-а, Милош е член на нелегалната съпротива пред Втората световна война, дипломат на новата полска република и политически емигрант. Снимка: Давид Дайделман - Георги Марков загина, а Чеслав Милош оцеля

Роден в 1911-а, Милош е член на нелегалната съпротива пред Втората световна война, дипломат на новата полска република и политически емигрант. Снимка: Давид Дайделман

„Свидетелство за поезия. Шест лекции относно недъзите на нашия век” на полския писател Чеслав Милош, сборник с публично произнесени в Харвардския университет беседи от началото на 80-те, излезе на български език и бе представен пред читатели в клуб „Перото“. Дисидент, невъзвръщенец, поет и носител на Нобелова награда за литература от 1980 г., Милош е един от най-влиятелните източноевропейци в свободния свят през Студената война.

Темите на Милош, сред които се открояват „неговата” Европа и „заплахата от Изток”, говорят за поезията на ХХ в. като част от една голяма и отговорна функция на изкуствата изобщо – функцията на смелостта.

Не става дума само за гражданския характер на смелостта, той дори е на второ място. Важна е друга смелост, тази на твореца, който се стреми към Действителността – или поне към нейното пълно усещане и изразяване. Примерите на Милош от Кавафис до Збигнев Херберт са за лирика, внимателно взираща се в неочаквани детайли.

Снимка: Емил Л. Георгиев

Изобщо е странно да се мисли за поезията и за някаква нейна „отговорност” или значение извън чисто литературните проблеми, но Милош носи със себе си нещо като просвещенско разбиране за поета и изобщо човека на изкуството като носител на известен хуманен дълг. Точно у този автор това никак не стои наивно, защото той е избягал от тоталитарната хватка на соцреализма с железните му канони. Говорим за автора на „Поробеният разум”, описанието на типовете прелъстени от сталинизма интелектуалци.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Същевременно Милош демонстрира напълно съвременно разбиране за свободата на изразните средства. Книгата му може да освежи представите за широтата на поезията, ако попадне у любители. За филолозите най-голям интерес ще предизвика интересът на поета към по-неизвестни автори (като полусъименника му Оскар Милош) и свободното обсъждане на литературните течения. Самото заглавие „Спор с класицизма” привлича веднага с възможността за конфликтно четене, а схващането на Милош за сюрреализма носи истинско удоволствие заради едновременната си отдалеченост и разбиране към този експлозивен епизод в историята на живописта и литературата.

Преводът на Богдан Глишев е адекватен и прави впечатление, че този път българското издание не си спестява полезния показалец на имената в текста. Още един плюс на книгата.

„Свидетелство за поезия. Шест лекции относно недъзите на нашия век” от Чеслав Милош е издание на „Рива”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах