Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Георги Тенев с „Орлето на Хеликон” за 2021 г.

Получава наградата за романа си „Резиденцията“

Писателят Георги Тенев със своя роман и отличието за него. Снимка: Изд. „Фо“ - Георги Тенев с „Орлето на Хеликон” за 2021 г.

Писателят Георги Тенев със своя роман и отличието за него. Снимка: Изд. „Фо“

Романът „Резиденцията“ на Георги Тенев е отличен с наградата „Хеликон“ за нова българска проза за 2021 г. Книгата е съвместно издание на „Колибри“ и издателство „Фо“ – проект на FOX Book Cafe и Георги Тенев. Призът бе връчен на писателя на тържествена церемония в Софийската градска галерия на 9 декември, Тенев го получи от миналогодишния му носител проф. Иван Станков, спечелил отличието с романа „Имена под снега“.

Носителят на „Орлето на Хеликон“ бе определен от жури с председател проф. Боян Биолчев и членове Елена Алексиева, Росица Ташева, Емил Андреев и Бойко Ламбовски. Антиутопичното визионерство на „Резиденцията“ най-силно впечатлява в романа, смятат от журито.

Общо единайсет книги бяха номинирани в надпреварата за наградата „Хеликон 2021“ – „Накрая авторът умира“ на Герган Ценов, „Вегаски истории за мистици и простаци“ на Иван Владимиров-Нав, „Опашката“ на Захари Карабашлиев, „Шестият пръст“ на Деляна Манева, „Мисия Туран“ на Алек Попов, „Т като Ташкент“ на Христо Карастоянов, „Шахматни етюди или 32 бели полета“ на Николай Петков, „Момичето, което предсказваше миналото“ на Красимир Димовски, „Превъртане“ на Петър Денчев, „Мене ме сънува мравка“ на Ангел Еленков и „Керван за гарвани“ на Емине Садкъ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах