Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Георгиевската лента“ се е връчвала на руските нацистки офицери през Втората световна война

Днес тя е символ на лицемерната и агресивна война за „денацификация” на Украйна

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова бе с георгиевска лента на ревера днес пред Паметника на съветската армия. Снимка: Веселин Боришев  - „Георгиевската лента“ се е връчвала на руските нацистки офицери през Втората световна война

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова бе с георгиевска лента на ревера днес пред Паметника на съветската армия. Снимка: Веселин Боришев

Един от символите на руската инвазия в Украйна и на активната руска пропаганда през последните години е така наречената „Георгиевска лента“ – лента с отвесни три черни и две оранжеви ивици. Този символ бързо се наложи и днес дори руската посланичка Елеонора Митрофанова се появи пред Паметника на съветската армия с отчетлива георгиевска лента на гърдите.

Историците разказват обаче, че историята на този символ (също както на латинските букви Z и V) е пряко свързана с нацизма.

Формирането на символа „Георгиевска лента“ има дълга и сложна история. За пръв път той се появява върху ордена „Свети Георги“, основан от императрица Екатерина ІІ през 1769 г. Той става най-високата награда в руската империя и се дава на офицери за проявено мъжество на бойното поле. По-късно се оформя цял комплекс награди, свързани със Свети Георги и украсени с георгиевска лента.

Официално наградата изчезва през 1917 г., когато болшевиките идват на власт, но продължава да се раздава на офицери от Бялата гвардия за активна борба със съветската власт. Много от белогвардейците заминават в емиграция. През 1941 г. от тях се сформират военни части в германската нацистка армия. Носител на георгиевска лента е бил началникът на казашките войски на Третия райх генерал Пьотър Краснов, групенфюрерът от СС Рудолф Бангерски, групенфюрерът от СС Андрей Шкуро. Георгиевски ленти са били връчени на офицери от Руския корпус, който е воювал против партизаните в Югославия.

Генерал Пьотр Краснов, началникът на казашките войски на Третия райх

Стилизиран Георгиевски кръст са използвали като собствен символ отделни подразделения на руски колаборационисти с Райха, особено Руската освободителна народна армия, която е участвала в потушаването на антинацистките въстания в Полша и Словакия.

По това време в Съветския съюз комплексът георгиевски награди не е съществувал. Но на 8 ноември 1943 г. е учреден орден „Слава“, стилистически наподобяващ Георгиевския кръст. Той също имал лента с три черни и две оранжеви линии. Това съвпада с периода, когато Сталин решава да засили мотивацията на руските войници, като възроди руския патриотизъм чрез генерално преразглеждане на историята. Именно тогава класовият подход се заменя с доктрината за руското великодържавие.

Исторически дейци, дотогава разглеждани като „експлоататори“, като Иван Грозни, Петър Първи, Суворов, Кутузов и др., са провъзгласени за „строители на руската държава“. През 1943 г. съветската армия възражда традиционните за царските войници пагони и гвардейски звания. Тогава се възстановява и патриархатът на Руската православна църква и тя става част от пропагандната машина. Кулминация на имперския ренесанс става замяната на държавния химн през същата тази 1943 г. Етнически неутралният „Интернационал“ е заменен с нов, започващ с думите „Съюз нерушим на свободни републики сплоти навеки Великата Рус“.

Точно в този момент се появява съветската версия на ордена на Свети Георги, като символ на новата империя. Черно-оранжевата лента, наречена „гвардейска“, се появява в още една съветска награда – медал „За победата над Германия във Великата отечествена война“. Така става най-масовата награда, връчена на повече от 15 милиона души.

В Руската федерация орденът на свети Георги и Георгиевският кръст са възстановени през 1992 г. и окончателно утвърдени през 2008 г. Първи получават възродената награда войниците, участващи в провокациите в Южна Осетия и в нападението над Грузия през 2008 г.

Опитите да се утвърди гвардейската лента под името „георгиевска“ като символ на победата над нацизма започват по инициатива на агенция „РИА Новости“ през 2005 г. Идеята е тя да стане символ на победата и да свърже съветската история с предреволюционна и съвременна Русия.

Всички официални съобщения, че георгиевската лента е била връчвана на руски нацисти в хитлеровската армия, са скривани от онлайн ресурсите.

На 4 август 2006 г. в селцето Еланска в Ростовска област, Русия, се състои тържествено откриване на Мемориален комплекс, посветен на паметта на донските казаци, загинали в борба с болшевиките, в това число на страната на Хитлер. На откриването присъстват хора от администрацията на Ростовска област, представители на Руската православна църква, ветерани от казашките части на Вермахта.

Така символиката, която обвива войната на Русия в Украйна, обявена като „денацификация“, разобличава лицемерните оправдания на режима в Москва. Използването на „георгиевска лента“, висяла по гърдите на руските части във Вермахта и СС, е поредното доказателство за възраждането на нацизма не другаде, а в самото сърце на Руската федерация.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах