Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Герхард Рихтер отново дарява творби в помощ на бездомните

500 произведения на изкуството на търг, организиран от дружеството „Изкуството помага да даваш“

Герхард Рихтер, „Мерлин“, 1982 г. Репродукция: Герхард Рихтер - Герхард Рихтер отново дарява творби в помощ на бездомните

Герхард Рихтер, „Мерлин“, 1982 г. Репродукция: Герхард Рихтер

Над 50 известни художници от Германия, сред които Герхард Рихтер, Розмари Трокел и Маркус Люперц, предоставят оригинали и копия на свои творби за благотворителен аукцион. Събрани са 500 произведения на изкуството, приходите от които ще отидат в подкрепа на хората без дом в Кьолн.

Герхард Рихтер предоставя редица свои творби за аукциона, организиран от дружеството „Изкуството помага да даваш“. Сред тях са и подписани от художника копия на рядка щампа, чиято цена надминава 30 хил. евро, и репродукция на картината „Мерлин“ за 19 хил. евро.

Герхард Рихтер, „Жена с дете“, 1965 г., подписано копие. Репродукция: „Изкуството помага да даваш“

На търга се предлага и бронзова скулптура от Маркус Люперц за 55 хил. евро, а най-скъпият експонат в списъка – с цена от 88 хил. евро, е оригинал на триптиха „От Стария до Новия завет“ от Отмар Алт. На търга ще има и копия на творби за не повече от 300 евро, отбелязват от „Дойче Пресе-Агентур“.

Отмар Алт, „От Стария до Новия завет“, 2013 г. Репродукция: „Изкуството помага да даваш“

Маркус Люперц, „Гений на художника“. Репродукция:„Изкуството помага да даваш“

„През зимата и в условията на коронакризата хиляди се борят за оцеляването си на улицата както в Кьолн, така и в останалите части на провинция Северен Рейн-Вестфалия, а и в цяла Германия“, казва Дирк Кестел от „Изкуството помага да даваш“.

Дружеството регулярно организира подобни събития в помощ на хората без дом. Предишният търг на организацията в началото на годината бе увенчан с огромен успех, след като Герхард Рихтер предостави редица подписани копия на емблематичното си произведение „Свещ“. Аукционът тогава събра 650 хил. евро в подкрепа на нуждаещите се.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС