Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Герхард Рихтер продаде на търг картини и дари парите на бездомните

Копия на популярната му „Свещ“ събраха общо 650 хил. евро

Герхард Рихтер, „Свещ“, 1983 г. Репродукция: Герхард Рихтер - Герхард Рихтер продаде на търг картини и дари парите на бездомните

Герхард Рихтер, „Свещ“, 1983 г. Репродукция: Герхард Рихтер

Тридесет подписани копия на своя картина продаде на благотворителен търг немският художник Герхард Рихтер в родния му град Кьолн. Аукционът е донесъл 650 хил. евро, които ще отидат в подкрепа на организация, подпомагаща хората без дом. Всички произведения бяха вариации на популярната му картина „Свещ“, пише немското списание „Монопол“.

88-годишният художник е подписал творбите специално за повода, казва организаторът на аукциона Дирк Кестел.

Горящата свещ, често възприемана като символ на надеждата, е акцент в творчеството на художника още от началото на 80-те години.

30-те „свещи“ са продадени за няколко часа, казва Кестел, отбелязвайки, че вероятно биха се продали още толкова, стига да бяха налични.

Аукциони с произведения на изкуството, чиито приходи отиват в подкрепа на бездомните хора, се организират често в Кьолн под мотото „Изкуството помага“. Интересът към творбите на Рихтер обаче бил невиждан досега. До момента в търговете в подкрепа на каузата са предлагани творби на Розмари Трокел, Джеф Кунс, Маркус Люперц и други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах