Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Германия да не се отказва от ядрените си централи, призова Грета Тунберг

Страната обсъжда спирането на реакторите и връщането към въглищни централи заради енергийната криза

Подновяването на работата на въглищните централи в Германия е „лоша идея и грешка“, смята Грета Тунберг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Германия да не се отказва от ядрените си централи, призова Грета Тунберг

Подновяването на работата на въглищните централи в Германия е „лоша идея и грешка“, смята Грета Тунберг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия не бива да се отказва от ядрените си централи за сметка на връщането към въглища, смята климатичната активистка Грета Тунберг. Затварянето на атомните електроцентрали би било „лоша идея“, казва Тунберг в интервю за немската журналистка Сандра Майшбергер, което предстои да бъде излъчено в цялост на 12 октомври.

В Германия в момента тече обсъждане за затварянето на последните три ядрени електроцентрали до края на годината във връзка с предизвикателствата на енергийната криза, възникнала заради войната в Украйна, пише „Политико“. Два от реакторите обаче може би ще се наложи да работят до края на април, предупредиха от правителството. В отговор на инфлацията в сектора страната се завърна към изоставените въглищни централи и плаща до 450 млн. евро за подготовката на вече затворили съоръжения, в случай, че се наложи да бъдат вкарани в употреба по спешност. Междувременно страната твърди, че е отдадена на плана си да прекрати изцяло употребата на въглища до 2030 г.

На въпрос дали ядрената енергия е по-благоприятна за климата Тунберг отговаря:

„Зависи. Ако ядрените централи вече работят, ще бъде грешка да ги затворим, за да се върнем към въглища. Разбира се, това е един много разгорещен дебат.“

В Германия, в която настроенията са по-скоро против ядрената енергетика, в центъра на обществената дискусия е не толкова завръщането към замърсяващите въглищни централи, а потенциалното удължаване на работата на двата ядрени реактора до месец април 2023 г. Затова и призивът на Тунберг бързо бе вкаран в употреба от политиците, подкрепящи необходимостта от ядрена енергия.

„В тази енергийна война всичко, което създава електрическа енергия, трябва да бъде включено в мрежата. Причините за това говорят сами за себе си от икономическа гледна точка“, коментира финансовият министър Кристиян Линднер от либералната Свободна демократическа партия.

„Каквото каза Грета!“, написа в Туитър депутатът Пол Земяк от християндемократическата опозиция.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg