Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Германия отпуска още €2,5 млрд. в помощ на културата

Парите ще покрият загубите на организаторите на събития в случай, че проявата им бъде отменена

Концертната зала „Тонхале“ в Дюселдорф, Германия, все още е притихнала. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Германия отпуска още €2,5 млрд. в помощ на културата

Концертната зала „Тонхале“ в Дюселдорф, Германия, все още е притихнала. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство одобри 2,5 млрд. евро в помощ на организаторите на фестивали, театрални спектакли, концерти, литературни четения и др. Парите ще покрият загубите им от продажбата на билети, предвид ограниченията, които все още важат за броя публика, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Пакетът, одобрен от кабинета на 26 май, е насочен предимно към фестивалите, концертните и др. развлекателни прояви, които се канят да се завърнат към дейност пред публика.

„С това ние подсигуряваме, че театралните представления, четенията и кино прожекциите скоро ще се случват отново – обясни финансовият министър Олаф Шолц в изявление. – И помощта идва навреме. Вярвам, че скоро културният живот в нашите градове и общества отново ще бъде разнообразен.“

При ограниченията в повечето градове на Германия в момента може да се провеждат само събития на открито. Зрителите на тези прояви задължително трябва да представят доказателство, че са ваксинирани или са с негативен резултат за Ковид-19. Данните за ръста на болестта обаче са оптимистични, бързо се покачва и процентът на ваксинираните – над 40% от германците имат поставена поне една доза.

Държавното финансиране ще бъде достъпно от 1 юли за събития с до 500 души публика, а от 1 август и за по-мащабни културни прояви, до 2 хил. души. Концерти и фестивали с над 2 хил. зрители, насрочени за след 1 септември, могат да кандидатстват за вид „застраховка“, в случай, че бъдат въведени нови мерки и събитията отпаднат.

Новият пакет надгражда вече раздадените 2 млрд. евро по програмата „Нов старт за културата“, насочени към културните институции, и субсидиите, отпуснати в помощ на хората на свободна практика.

Строгите ограничения месеци наред в Германия се отразиха тежко на културния живот – театри, кина, концертни зали бяха сред първите институции, които трябваше да затворят в началото на пандемията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg