Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Германия с 55% увеличение на парите за кино

Берлин дава 150 млн. евро за филми, 25 от тях – за експериментални проекти

Кадър от „Тони Ердман“ - Германия с 55% увеличение на парите за кино

Кадър от „Тони Ердман“

55% увеличение на държавното финансиране за кино – до 150 милиона евро, одобри в сряда правителството на Германия. Това е най-голямата победа на филмовата индустрия в страната, пише американското издание „Варайъти“.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел прие 50 милиона евро да получи Германският федерален филмов фонд за 2018 г. 3 милиона евро допълнително (до общо 25 млн.) ще бъдат отпускани за финансиране на артистични и експериментални проекти.

С увеличението се одобрява и бюджетът за втори Филмов фонд в страната, насочен към международни копродукции и високобюджетни местни филми. Догодина парите по това перо ще нарастнат до 75 милиона евро.

Тази година германска продукция бе един от големите фаворити за Оскар в категорията при чуждоезичните филми. Комедията „Тони Ердман“ на Марин Аде в крайна сметка отстъпи на „Търговският пътник“ на иранеца Асгар Фахради.

Държавното подпомагане на филмовата индустрия в България за 2017 г. е 13,2 милиона лева, или 6,8 млн. евро. Освен това, от години неуредици в Закона за филмовата индустрия създават сериозни пречки тези пари да бъдат адекватно усвоявани от кинаджиите.

Вижте още: РЕЖИСЬОРИ ПРЕДЛАГАТ 3 НОВИ ПРИНЦИПА В БЪЛГАРСКОТО КИНО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС