Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Германия връща бронзови скулптури на Нигерия

Заграбена от британската армия в края на XIX в., и до днес най-голямата колекция с културни ценности от Кралство Бенин остава в Британския музей

Глава на крал и фигурка на хищник, два от артефактите, които ще бъдат върнати в Нигерия. Снимки: Музея за изкуство и занаяти и Етнологическия музей на Хамбург - Германия връща бронзови скулптури на Нигерия

Глава на крал и фигурка на хищник, два от артефактите, които ще бъдат върнати в Нигерия. Снимки: Музея за изкуство и занаяти и Етнологическия музей на Хамбург

Германия се готви да репатрира всички бронзови скулптури от Бенин от публичните си колекции в Нигерия, става ясно от изявление от Министерството на външните работи в страната. Връщането на т. нар. „бронз на Бенин“, заграбен от британската армия в края на XIX век и пръснат по музеи в Западна Европа, ще направи Германия първата държава, която ще върне произведенията в родината им, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

В последните години плячкосаните бронзови фигури се превърнаха в тест за европейските музеи и намеренията им да репатрират историческо наследство, неправомерно разграбено от Африка в колониални времена. През 1897 г. британската армия се отправя на експедиция към Бенин Сити, Нигерия, и унищожава града. Хиляди артефакти, сред които релефи и фигури от слонова кост, са разграбени от кралския дворец и по-късно прибрани в музеи в Западна Европа. Най-голямата колекция с реликви от нигерийския град и до днес остава в Британския музей.

Над 500 предмета, сред които 440 бронзови скулптури от бившето Кралство Бенин (днес западна Нигерия) са в колекцията на Етнологическия музей в Берлин. Половината от тях трябваше да бъдат подредени в изложба в новооткрития музей за неевропейско изкуство „Хумболд Форум“ тази есен, но вместо това комплексът ще изложи реплики или символично ще остави празни места на мястото на артефактите, съобщава директорът на институцията Хартмут Доргерлох, цитиран от „Гардиън“.

Германия се надява да върне на Нигерия произведенията не по-късно от есента. Освен това от там са заявили желание да участват в археологически разкопки в африканската страна, да предложат обучение за нигерийските музейни служители и да участват в изграждането на нов музей в Бенин Сити.

През 2019 г. германското правителство обеща, че в близките години ще предприеме стъпки за репатрирането на артефакти от публичните колекции на страната, които са били придобити „по начини, които днес не могат да бъдат правно или морално оправдани“, и определи връщането им в родните им страни като „морално и етично задължение“. Заграбените от британската армия артефакти от Бенин са разпределени в около 25 музея в Германия, посочва „Арт Нюзпейпър“.

Решението на Германия се разглежда като увеличение на натиска към музеите във Великобритания да обмислят връщането на наследството от Бенин.

„Свърши времето, в което музеите просто игнорираха исканията от Африка за обекти, които в момента са под тяхна грижа – коментира Дан Хикс, куратор в музея „Пит Ривърс“ в Оксфорд и автор на книга за бронзовите артефакти от Бенин. – Този момент е само началото на много по-голям процес и е важно напомняне, че реституцията е само част от взаимоотношенията между бивша колонизираща нация и бивша колониална нация.“

Следвайки примера на Германия, Университетът в Абърдийн не просто започна преговори, а се съгласи да върне скулптурата на крал, която притежава. Разграбването на Бенин е „един от най-печално известните примери за грабежа на културни ценности, асоциирани с колониалната експанзия на Европа от XIX век“, се казва в изявление от образователната институция.

Вижте още: БОРИС ДЖОНСЪН: МРАМОРИТЕ ОТ ПАРТЕНОНА СА ЗАКОННА СОБСТВЕНОСТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg