Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Германия връща на „Уфици” картина, плячка на нацистите

Семейството, което отказваше да предаде „Ваза с цветя“, твърдеше, че платното е купено от битак и по-късно им е завещано

Съвсем скоро на мястото на черно-бялата репродукция на „Ваза с цветя“ ще бъде окачен оригиналът. Снимка: „Уфици“ - Германия връща на „Уфици” картина, плячка на нацистите

Съвсем скоро на мястото на черно-бялата репродукция на „Ваза с цветя“ ще бъде окачен оригиналът. Снимка: „Уфици“

Германия ще върне малката картина „Ваза с цвета” на холандския художник Ян ван Хейсум (1682 – 1749) на Палацо „Пити” във Флоренция, 75 години след като произведението е заграбено от оттеглящите се от града нацисти. Масленото платно е взето през 1944 г. от близко село, където по време на Втората световна война било скрито, съобщава „Арт Нюзпейпър”. То се съхранява от германско семейство, което отказва да върне картината, и е смятано за изгубено, докато не излиза отново наяве след обединението на Германия.

Айке Шмид, директор на галерии „Уфици” (чиито филиал е палацото), коментира развръзката по случая като „голяма победа за цяла Италия”. Връщането на картината на галерията идва, след като Шмид предприе крайна мярка в началото на 2019 г. и на мястото на оригиналната картина постави черно-бяла репродукция с надпис „откраднато” на английски, италиански и немски. Настоятелното му искане бе придружено от видео апел към Германия. Немските власти от своя страна коментират, че не могат да предприемат нищо заради изтеклата давност на престъплението – заради което Шмид също разкритикува родината си, настоявайки в законодателството да отпадне давността за престъпления, засягащи плячкосано от нацистите изкуство.

Вижте още: ГАЛЕРИЯ „УФИЦИ“ СИ ИСКА ОТ ГЕРМАНИЯ ОТКРАДНАТА ОТ НАЦИСТИТЕ КАРТИНА 

„Ваза с цветя” е донесена във Флоренция през 1842 г. и изложена от Леополд II, херцога на Тоскана. През 1991 г. изведнъж се разбира, че картината е в ръцете на немското семейство, като се смята, че те са наследници на войника, който я е взел от палацото. Адвокатът им обаче има друга версия – картината била купена от войника на битак и след това пратена на съпругата му като подарък.

Преговорите между семейството и галериите бяха прекратени, когато германците поискаха културната институция да им изплати 2 млн. евро за картината. „Уфици” отказа категорично, но днес не е ясно дали семейството все пак не е получило някаква финансова компенсация.

По информация на италианското Външно министерство, външният министър на Германия Хайко Маас и италианският му колега Енцо Моаверо-Миланези ще присъстват на официалното предаване на „Ваза с цветя” във Флоренция.

Благодарение на силната съвместна работа между министрите Маас и Моаверо, натюрмортът, един от най-важните шедьоври на холандския майстор, ще бъде окачен обратно на мястото, предвидено от Леополд II преди близо две десетилетия”, се казва в изявление на италианското министерство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg