Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Германско издателство работи само с писатели жени

Защото „авторите мъже все още получават повече внимание от жените“ - при наградите, рецензиите и в книжарниците, обясняват издателките

Някои от изданията на „Ecco Verlag“ - „Пурпур“ на Алис Уокър (вляво), „Rose on poissa“ на Катя Кету (горе), „Blonde“ на Джойс Каръл Оутс (долу) и „Sorrow and Bliss“ на Мег Мейсън - Германско издателство работи само с писатели жени

Някои от изданията на „Ecco Verlag“ - „Пурпур“ на Алис Уокър (вляво), „Rose on poissa“ на Катя Кету (горе), „Blonde“ на Джойс Каръл Оутс (долу) и „Sorrow and Bliss“ на Мег Мейсън

Ново немско издателство ще публикува книги единствено от писатели жени. Наречено Ecco Verlag“ и основано в Хамбург, под шапката на „Харпър Колинс“, в него работят само служители от нежния пол.

Искаме да дадем на писателките вниманието и пространството, което им се полага, и по наше мнение досега не са им отделяни достатъчно“, казват от издателството.

В интервю пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ от 7 юли Катрин Бетка и Лаура Хаге от „Ecco Verlag“ разказват за мисията на издателството и за мястото на жените в литературата. Хаге обяснява нуждата от издателска къща изрично за книги от жени с това, че „авторите мъже все още получават повече внимание от жените, независимо дали при раздаването на литературни награди, в рецензии или в книжарници“.

Издателките споделят, че са срещнали по-малко критика, отколкото са очаквали:

За нас това е знак за необходимостта и навременността на този подход. От време на време ни питат дали публикуваме книги от жени за жени. Но ние искаме да правим книги от жени за всички“.

От „Ecco Verlag“ смятат, че творбите от мъже и жени не се различават толкова по начин на писане, колкото по избор на тематика.

Романът на Мег Мейсън „Sorrow and Bliss“ от нашата първа издателска програма е за жена, която се занимава с въпроса за децата и свързаните с него страхове, очаквания и клишета. Според нас един мъж не би могъл да напише това със същите емоционалност и интензитет“, казват издателките.

Жените са убедени, че ролеви модели от света на литературата не липсват:

„Има много страхотни авторки и много жени, които пишат. Сега искаме да им предложим трибуната, която все още не им е дадена. Искаме да направим ролевите модели видими“.

Оригиналното издателство „Ecco Press“ в САЩ работи от 1971 г. и е дъщерна компания на „Harper Collins“ от 1999-а. В Германия „Ecco Verlag“ е създадено в края на 2020-а.

Издателството публикува програмата си в началото на 2021 г. В нея фигурират немски преводи на книги като „Blonde“ на Джойс Каръл Оутс, „Rose on poissa“ на Катя Кету, която българските читатели познават с „Нощна пеперуда“ („ICU“) и „The Color Purple“ на Алис Уокър, издадена и у нас под заглавието „Пурпур“ („Orange-Books“).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg