Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Герника на Пикасо оживя в българска анимация

Филмът на Теодор Ушев - с голямата награда на Фестивала на рисуваното кино във Варна

Кадър от "Глория Виктория" на Теодор Ушев - Герника на Пикасо оживя в българска анимация

Кадър от "Глория Виктория" на Теодор Ушев

Образи от една от най-великите творби в историята на изкуството – „Герника“ на Пабло Пикасо, оживяха в анимационния филм на режисьора Теодор Ушев „Глория Виктория“. Лентата спечели голямата награда на току-що приключилия Международен фестивал на анимационното кино във Варна.

„Глория Виктория“ е мащабно платно с могъща естетика, построено върху димящите отломки на бесния ХХ век. Ушев интерпретира войната във всичките й форми – на фронта, за петрол, на нивата… Дължината на филма, произведен в Канада, е 7 минути. Озвучен е с Лениградската симфония № 7 на Дмитрий Шостакович, изпълнена от руски филхармоничен оркестър.

Ушев получава и наградата на гилдия „Критика“ към Съюза на българските филмови дейци.

Отличието за пълнометражен филм е присъдена на „Момчето и светът“, Бразилия. „Пластилинова азбука“ от Русия взема наградата за телевизионна серия. Статуетката за студентски филм отива при „Международен ден на бащата“, Латвия. Наградата в категория детски филм в размер на 1500 лв. се дава на „Мама е самолет“, Русия .

Призът за най-добър български филм е връчен на „Инцидент“ на режисьора Димитър Велев. Отличието на Съюза на българските филмови дейци отива при „Денят на кървавите венци“ на режисьора Димитър Димитров.

Вижте „Глория Виктория“ на Теодор Ушев:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg