Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Герой от американската революция с погледа на Самуил

Шега с исторически паметник развесели Америка

Властите твърдят, че това не е смешно, но не всички са съгласни с тях. Снимка: Фейсбук - Герой от американската революция с погледа на Самуил

Властите твърдят, че това не е смешно, но не всички са съгласни с тях. Снимка: Фейсбук

„Кой го е направил?! Кой залепи кукленски очи на изображението на Натаниъл Грийн върху монумента на площад „Джонсън“? Може и да изглежда смешно, но е подигравка с нашите исторически паметници и с държавна собственост — това не е повод за шеги, това е престъпление. Надяваме се виновникът да бъде открит. Ако сте видели нещо, съобщете на полицията в Савана.“ Такъв пост се появи на 11 октомври на официалната страница във Фейсбук на кметството на град Савана, щата Джорджия.

Статусът е съпроводен от снимки на паметника на американския генерал, участник в Американската война за независимост Натаниъл Грийн със залепени кукленски очи с въртящи се зеници. От снимките се вижда, че поне на светло сега генерал Грийн изглежда като първи братовчед на паметника на цар Самуил в София.

Паметникът на Натаниъл Грийн в Савана, Джорджия, САЩ, осъмна с нови очи. Снимка: Фейсбук

За няколко дни публикацията бе споделена от над 30 хиляди души. Само че потребителите в социалните мрежи са не толкова възмутени от действията на вандалите, колкото са развеселени от реакцията на кметската управа. В коментарите, които са над 15 хиляди, мнозина съветват общинарите просто да премахнат очите и да забравят за тях, а други се упражняват в трудно преводими игри на думи като „Don’t Vangal-eyes“. А междувременно полицията в Савана продължава да изучава записите от охранителните камери.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg