Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Героят и неговият гробар

„Завръщането“ - кървава сага за смърт, любов и жажда за живот

Хю Глас и Леонардо Ди Каприо по пътя към Оскара. - Героят и неговият гробар

Хю Глас и Леонардо Ди Каприо по пътя към Оскара.

Когато устата ти се напълни с пръст, дишай! Това, че вече си погребан, още не значи, че си мъртъв. Затова – дишай! Измъкни се от гроба и не спирай да вървиш, дори когато можеш само да се влачиш по корем. Така че – дишай и върви – през замръзналата прерия и снежните гори, пълни с гладни вълци, враждебни индианци, свирепи мечки и подли трапери. Сред насилие и предателство, сред болка и любов, студ, сняг и безмилостна, спираща дъха красота. Само не спирай да дишаш. Със здрав дух в разкъсано, полумъртво тяло. Смъртта изобщо не е страшна, когато вече си умирал.

За такива неща става дума в „Завръщането“, новият филм на Алехандро Иняриту. И Хю Глас (Леонардо ди Каприо), водачът на траперската задруга в „Завръщането“, върви като сомнанбул – героят е обсебен желанието да стисне гърлото на алчния негодник Фитцджералд, а актьорът сигурно е обсебен от вечно изплъзващата му се златна статуетка „Оскар“, която безусловно отдавна заслужава.

Първата среща с индианците

 Истинската история

Събитията, описани в „Завръщането“ са се случили действително. В края на лятото на 1823-а група трапери под командването на капитан Джон Хенри (във филма Домнал Глийсън) потегля с лодка на север, срещу течението на река Мисури. Те трябва да стигнат преди октомври във форт Юниън заедно с ценния си товар от боброви кожи, където да прекарат в безопасност зимата. За водач на групата е нает добре запознатия с района пионер на Запада Хю Глас. Но индианци от племето арикара нападнат траперите и убиват половината от тях. В опит да избегнат повече срещи от този вид – покрай реката има над 900 бойци, изровили томахавките на войната, десетината оцелели решават да тръгнат по суша, през горите.

Том Харди като подлеца Джон Фитцджералд

По пътя Глас се сблъсква с огромна мечка гризли с две мечета. Тежко ранен, той успява да я убие, но после се оказва изоставен, ограбен и полупогребан от другарите си. За да де добере до най-близкото американско поселище, тежко раненият Глас трябва да измине над 300 км – част от тях пълзешком, без да има запаси от храна, пушка, нож и огниво, през зимата, с индианците арикара по следите му и други опасности. Това е истинската история. В книгата на Майкъл Пунке, която наскоро излезе и на български, е предадена малко по-различно.

Вижте още: ДА УБИЕШ МЕЧКА. ДА ВЗЕМЕШ ОСКАР. ИСТОРИЯТА НА ТРАПЕРА ХЮ ГЛАС

По-голямата история

Сценарият е базиран на книгата, без да се придържа съвсем точно към нея, но основните елементи са налице. Главната разлика е добавянето на семейството на Глас и един индиански вожд, който търси отвлечната си дъщеря. Те имат важна роля в сюжета и в мотивацията на героя и помагат на Иняриту да разкаже една по-голяма история. Докато истинският Глас да иска да си върне ограбеното и да отмъсти за изоставянето си, филмовият му прототип има малко по-различни подбуди. Включени са и няколко мистични преживявания – съвсем естествени, както за киното, така и за човек с треска, на прага на смъртта, като Глас.

Прочутата и обрасла с легенди, митове и абсурди среща с мечката

Вижте още: ДИ КАПРИО: ИЗНАСИЛИЛА МЕ Е МЕЧКА? В СВЕТА НА АБСУРДИТЕ

Два дни след като „Завръщането“ спечели „Златен глобус“ за най-добра драма, най-добър режисьор и най-добър актьор за Леонардо ди Каприо, филмът поведе и сред кандидатите за „Оскар“ с внушителните 12 номинации. Сред тях най-безспорни като че ли са тези за режисура, двете актьорски за главна и поддържаща роля за Ди Каприо и Том Харди и за операторска работа на Еманюел Любецки, който след пет номинации между 1997 и 2012-та, спечели два поредни Оскара миналата и по-миналата година- съответно за „Гравитация“ и „Бърдмен“. Ще бъде изключително събитие, ако поредните му Оскари станат три, но и работата му в „Завръщането“ – само на естествено осветление – също е изключителна.

Леонардо ди Каприо стреля за Оскар.

Можете да се убедите в това от петък, 22 януари, когато филмът тръгва по кината, близо месец, след като беше свален хиляди пъти безплатно от няколко торент сайта. Ако вече сте го гледали на монитор или дори на по-голям телевизор, все едно, че не сте го гледали. „Завръщането“ е от филмите, чиито мащаби са създадени само за голям екран. Другото е като да слушаш рингтон по Вагнер, вместо Вагнер на живо в Байройт.

Вижте още: ДА ТИ ОДЕРАТ КОЖАТА


Всичко от Емил Георгиев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg