Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Гигант“ поставя Шекспир в Народния

Прочутият американски режисьор Робърт Уилсън репетира „Бурята“ с български актьори

Робърт Уилсън е определян за една от най-влиятелните фигури в света на театъра и операта. Снимка: Луси Янш - „Гигант“ поставя Шекспир в Народния

Робърт Уилсън е определян за една от най-влиятелните фигури в света на театъра и операта. Снимка: Луси Янш

Робърт Уилсън, един от големите театрални и оперни режисьори на нашето време, пристига в София, за да работи с трупата на Народния театър. Наречен от „Ню Йорк Таймс“ „гигант в света на експерименталния театър“, американецът ще постави у нас „Бурята“ на Шекспир.

Уилсън трябваше да пристигне в София на 24 февруари за две седмици репетиции с трупата, но днес се наложи да постъпи в болница, съобщиха пред „Площад Славейков“ от театъра. Докато оздравее, неговият ко-режисьор ще проведе кастинга с актьорите.

78-годишният творец е универсален артист, еднакво търсен както за постановки в театъра, така и в операта. Сред актуалните спектакли под негова режисура са „Отело“ и „Трубадур“ на Верди, „Турандот“ на Пучини, „Едип“ по текста на Софокъл, „Фауст“ по Гьоте, „Книга за джунглата“. Прочути са сценичните му версии по „Питър Пан“ (2013), „Приказки на Пушкин“ (2015) и „Еда“ (2017) – модерен прочит на норвежката митология. Общото между тях е впечатляващата визия, характеризираща се с тежък сценичен грим на актьорите, тъмни цветове – най-често в синята гама, и игра с осветлението.

Световна слава Уилсън постига в края на 60-те години. От тогава се превръща в еталон за висока култура в сценичните изкуства. Добре познат е с колаборациите си с Филип Глас по операта „Айнщайн на плажа“. Работил е с редица други знаменитости от различни сфери – Лу Рийд, Том Уейтс, Марина Абрамович, Сюзан Зонтаг, Уилям Дефо, Изабел Юпер, Михаил Баришников, Лейди Гага… През 1991 г. основава „The Watermill Center“, „пърформанс лаборатория“ в Ню Йорк (която функционира и до днес). В последните години работи повече в Европа.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Нищо в началото на живота на Робърт Уилсън не предполага, че ще стане прочут артист. Роден е в Уейкоу, Тексас, в семейство на адвокат. Учи бизнес администрация в Тексаския университет, по-късно се насочва към архитектурата, която завършва в частния институт „Прат“ в Бруклин, Ню Йорк. Докато специализира при знаменития италиански архитект Паоло Солери, посещава уроци по рисуване.

Премествайки се в Ню Йорк през 1963 г., Уилсън открива света на изкуствата. Силно го привличат спектаклите на хореографите Джордж Баланчин и Марта Греъм. Повлиян от магията на движението, през 1968 г. основава „Byrd Hoffman School of Byrds“, експериментално студио за пърформанс. С тази компания получава първите си големи проекти – „Кралят на Испания“ и „Животът и времето на Зигмунд Фройд“. В началото на 70-те получава ангажименти за оперни постановки и се откроява с „Айнщайн на плажа“. За нестандартния проект си партнира с композитора Филип Глас, което носи и на двамата международно признание.

Когато дебютира в „Метрополитън опера“, институцията прави изключение и му позволява да направи премиера в неделя, когато обикновено не се играят представления. Местата в залата се разпродават за два дни.

Негови картини и скулптури са представяни в редица галерии и музеи по света – както в самостоятелни, така и в групови изложби. Голяма част от тях в момента са в частни колекции или в сбирките на музеи, между които и „Метрополитън“.

За работата си в различни сфери Робърт Уилсън е отличаван с множество награди. Получава номинация за „Пулицър“ през 1968 г., когато представя 12-часов пърформанс, разделен на 6 части и посветен на Олимпиадата от 1984 г., но журито тогава решава, че няма да присъжда награда в категорията за драматична творба; два пъти е носител на „Златен лъв“ от Венецианското биенале; лауреат е на театралния приз „Оливие“.

В Народния театър Робърт Уилсън ще постави „Бурята“, смятана за една от последните пиеси на Шекспир. Избран е преводът на Валери Петров. Според предварителните планове, американецът трябваше да започне работа у нас през февруари, а след това да продължи репетициите през септември.

Видео от постановка на Робърт Уилсън в Германия през 2015 г.: 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах