Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гигантска аномална мълния удари планина на Хаваите (видео)

Джет мълнията е възникнала, както предполагат учените, на височина 80 километра. Снимка: Стопкадър - Гигантска аномална мълния удари планина на Хаваите (видео)

Джет мълнията е възникнала, както предполагат учените, на височина 80 километра. Снимка: Стопкадър

Изданието Live Science публикува видеокадри е заснета джет мълния — гигантска и рядко срещана разновидност на мълнията. Явлението представлява конусовидна тръба, възникваща обикновено в горните слоеве на атмосферата, над буреносни облаци на височина 40-50 километра (в долната граница на йоносферата).

Джет мълнията, фиксирана от сътрудниците на обсерваторията „Джемини“ в планината Мауна Кеа (4207 м) на Хаваите, е възникнала, както се предполага, на височина 80 километра. Учените от обсерваторията смятат, че феноменът е удивителен. Камерата е уловила също и мезосферни гравитационни вълни, които наподобяват вълни на повърхността на водата. Те са породени от конвекционни процеси, протичащи в периферията на буреносния облак.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90