Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Гигантска комета лети към Слънцето, видя „Хъбъл“

Най-голямата комета, която НАСА е засичала през годините, няма да се сблъска със Земята

Сценарият на филма „Не поглеждай нагоре“ няма шанс да се повтори в реалността, уверява НАСА. Снимка: Стопкадър - Гигантска комета лети към Слънцето, видя „Хъбъл“

Сценарият на филма „Не поглеждай нагоре“ няма шанс да се повтори в реалността, уверява НАСА. Снимка: Стопкадър

Комета с дължина 137 км – приблизително разстоянието от София до Пловдив, се движи към Земята с висока скорост от 35 400 км/ч и бе видяна от телескопа „Хъбъл“ на НАСА. Небесното тяло тежи около 500 трилиона тона – най-голямата комета, която НАСА е засичала през годините, но колкото и ужасяващо да звучи, няма да се сблъска с планетата ни.

Гигантската комета C/2014 UN271 (позната още като Бернардинели/Бернщайн) ще се приближи на около 1 млрд. мили от Слънцето, почти колкото разстоянието от Земята до Сатурн, и това дори няма да се случи до 2031 г., уверява НАСА. Тя е забелязана още през 2010 г., когато е била на около 3 млрд. мили от Земята (или приблизително разстоянието от тук до Нептун), но едва след 12 години „Хъбъл“ успя да потвърди съществуването и размерите ѝ.

„Винаги сме подозирали, че кометата е голяма, тъй като е много ярка дори от голямо разстояние – коментира пред Би Би Си Дейвид Джуит от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. – Сега успяхме да го потвърдим.“

Измерването не се изчерпва само с наблюдение. Първо учените трябва да разграничат твърдото и ледено ядро на кометата от комата около нея – потоци от газ и прах, гравитационно слабо свързани с ядрото. Това не е лесна задача, тъй като обектът се намира твърде далече, за да се вижда разликата с телескоп. Вместо това учените се съсредоточават върху ярката точка, която към момента представлява кометата на снимките, и всъщност изобразява нейното ядро. След което наслагват предполагаемата кома около нея с помощта на компютри, обяснява „Индипендънт“.

Кометата идва от облака на Оорт и е на няколко милиарда години, реликва от ранните дни на Слънчевата система. Движи се към Слънцето поне от милион години, предполага НАСА.

Най-вляво е снимката, която „Хъбъл“ прави на кометата, в средата е компютърният модел на комата, а вдясно е представено само ядрото. Илюстрация: НАСА

Новината за кометата, която в редица чуждестранни медии бе представена като „летяща към Земята“ предизвика множество коментари в социалните мрежи и мнозина побързаха да сравнят ситуацията със сюжета на трагикомедията „Не поглеждай нагоре“ на Адам Маккей. В нея двама учени забелязват голяма комета, насочена директно към Земята и спешно съобщават на научните общности. Най-авторитетните имена се захващат да убедят властите, че това е най-голямата заплаха, пред която човечеството е изправено в момента, но важността на кометата остава на заден план за сметка на политически битки и личната изгода. В крайна сметка филмът не завърши с хепиенд за човечеството.

Вижте  още: „НЕ ПОГЛЕЖДАЙ НАГОРЕ“ – ПАРОДИЯ НА НАШЕТО БЕЗДЕЙСТВИЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах