Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гигантска паяжина превзе гръцки плаж (снимки, видео)

Паяците в момента са в размножителен период и маркират територията си с огромни мрежи

Мрежата е изплетена от паяци от вида Tetragnatha genus, познати като „разтегнати паяци“ заради издълженото си тяло.  Снимка: ЕПА/БГНЕС - Гигантска паяжина превзе гръцки плаж (снимки, видео)

Мрежата е изплетена от паяци от вида Tetragnatha genus, познати като „разтегнати паяци“ заради издълженото си тяло. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцки плаж бе покрит от 300-метрова паяжина. Видео, публикувано преди дни от местните, показва бреговата ивица край град Етолико, западна Гърция, застлана с паешкото одеяло.

Мрежата е изплетена от паяци от вида Tetragnatha genus, познати като „разтегнати паяци“ заради издълженото си тяло. Интересно при тях е, че се движат по-бързо и по-добре на водната повърхност, отколкото на сушата.

Специалисти твърдят, че паяците в Етолико не представляват заплаха за хората.

„Тези паяци не са опасни за човека и няма да причинят вреди“, уверява Мария Чацаки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тя обяснява, че по това време на година паяците се размножават, като за целта бележат с големи мрежи териториите си. Тази година обаче необичайният феномен се получил заради влажното време и увеличената популация на комари – условия, благоприятни за голяма плячка. Според специалистите мрежата е безопасна за растителността под нея.

„Паяците се възползват от условията и в момента си правят нещо като парти. Чифтосват се, размножават се и създават цяло ново поколение“, твърди Чацаки.

Явлението не е прецедент – през 2003 г. плажът отново изглеждал като филм на ужасите. Когато паяците приключат с „партито“, постепенно ще започнат да измират от старост, а заедно с тях ще изчезне и 300-метровата паяжина.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg