Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гигантска планета отвъд Нептун накланя Слънчевата система?

Учени предполагат, че е 10 пъти по-голяма от Земята и обикаля звездата ни за 17 хиляди наши години

Учените могат да локализират неизвестната досега планета, ако тя все пак съществува, в следващите няколко години. - Гигантска планета отвъд Нептун накланя Слънчевата система?

Учените могат да локализират неизвестната досега планета, ако тя все пак съществува, в следващите няколко години.

Астрономи представиха ново изследване за възможното съществуване на гигантска, невиждана досега планета отвъд Нептун. Според тях хипотетичният свят може да наклони Слънчевата система.

Изследователите първо предположиха за масивната девета планета през януари, като посочиха, че макар и около 10 пъти по-голяма от Земята, тя е убегнала от телескопите заради изключителната си отдалеченост от Слънцето. Една година там, според изчисленията им, би продължавала 17 хиляди години на Земята, а слънчевата светлина би стигнала за седмица дотам.

В сряда астрономи от Калифорнийския технологичен институт представиха нови доказателства на годишната среща на планетарните изследователи на Американското астрономично общество, разказва „Гардиън“.

„Търсенето на девета планета – казва Майк Браун, – е чрез разбирането на ефектите от нея върху Слънчевата система.“

Браун коментира, че екипът му е изчислил доколко хипотетичната планета би могла да е отговорна за накланянето под ъгъл на Слънцето. Въпреки че осемте планети орбитират в една равнина, самата тя се върти под ъгъл от около 6 градуса, заради което и звездата изглежда под ъгъл. Гигантска планета със странна орбита, около 30 градуса от равнината на останалите би могла да предизвиква това отклонение.

„Тъй като Планета Девет е толкова масивна и има орбита под наклон спрямо другите планети – обяснява Елизабет Бейли, – Слънчевата система не може да избегне бавното им уеднаквяване. В момента имаме толкова много свидетелства за огромна планета там някъде, че ако се окаже, че такава няма, то със сигурност поне някога е била налична и е изчезнала.“

Според Браун учените могат да я локализират, ако съществува, в следващите няколко години. Изследването на екипа ще бъде публикувано в предстоящия брой на „Астрофизикъл Джърнал“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах