Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Гигантска статуя на Мерилин Монро по бельо възмути Палм Спрингс

Входът на музея за изкуства в града открива гледка към бельото на актрисата

Туристите обичат да се снимат между краката на Мерлин Монро. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Гигантска статуя на Мерилин Монро по бельо възмути Палм Спрингс

Туристите обичат да се снимат между краката на Мерлин Монро. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко протеста, популярна петиция и дори опит за пожар не бяха достатъчни, за да спрат монтирането на „сексистка“ статуя на Мерилин Монро пред музея за изкуствата в Палм Спрингс, Калифорния. Гигантският монумент изобразява актрисата и модел в популярната поза от филма „Проклетите седем години“ – застанала над отдушник с бяла рокля, повдигната нагоре от струята въздух и разкриваща бельото ѝ.

Официалното откриване на статуята „Завинаги Мерилин“ на Джон Сюърд Джонсън Втори бе вечерта на 20 юни в присъствието на членовете на общинския съвет и демонстранти, които изразиха недоволството си от мястото на Мерилин. Направи впечатление отсъствието на представители на музея, от чийто вход се вижда бельото на секссимвола от миналия век, но четирима директори на институцията са заявили възмущението си. Само дни преди това произведението за малко да стане жертва на пожар, след като част от найлоновия материал, с който то бе покрито, се запали.

„Завинаги Мерилин“ е собственост на туристическа агенция от Палм Спрингс и вече е била излагана в центъра на града между 2012 и 2014 г. Общинският съвет единодушно е взел решение статуята да остане и пред музея, за да привлича туристи. Предложението дошло от името на обединение от хотели в града.

Статуята вдъхновява създаването на организацията „Crema“ (Комитет по преместването на Мерилин), която е завела дело срещу общината за премахването на Мерилин от входа на музея. Според нея аргументът на общината, че иска да помогне на всички бизнеси в околността, загубили приходи от Ковид-19, е несъстоятелен.

„Ако скоро сте били в града, ще ви направи впечатление, че е като зоологическа градина – има повече туристи, отколкото през 2019 г.“, коментира модната дизайнерка Трина Трък, едно от лицата на „Crema“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg