Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гигантски астероид „планетоубиец“ приближава Земята

Разминаването му с планетата ни ще може да се следи на живо

Илюстрация представя космическата мисия DART на НАСА, която през 2022 г. успешно доказа, че траекторията на потенциално опасни за Земята астероиди може да бъде променена с контролиран сблъсък. Визуализация: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben - Гигантски астероид „планетоубиец“ приближава Земята

Илюстрация представя космическата мисия DART на НАСА, която през 2022 г. успешно доказа, че траекторията на потенциално опасни за Земята астероиди може да бъде променена с контролиран сблъсък. Визуализация: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Огромен астероид, наречен „планетоубиец“, ще мине на притеснително близко разстояние от Земята тази седмица, съобщава „Live Science“. 415029 2011 UL21, който се движи със скорост от 93 000 километра в час, е определен като „потенциално опасен“ от астрономите заради размерите си.

Астероидът е познат на учените, тъй като обикаля Слънцето на всеки три години. Диаметърът му варира от 1,7 до 3,9 километра, което го прави по-голям от 99% от познатите астероиди в близост до Земята, сочат данни на Европейската космическа агенция. На 27 юни 415029 2011 UL21 ще мине на около 6,6 млн. километра от Земята и дори ще може да се наблюдава с обикновен телескоп от някои точки на планетата (в България няма да го видим, но пътуването може да се следи безплатно онлайн). На това разстояние – 17 пъти по-далеч от Луната – астероидът е окачествен като „потенциално опасен“ от НАСА.

Дори и попадането му в тази категория да предизвиква известно потръпване, астрономите уверяват, че космическата скала не представлява опасност за Земята. Все пак се разглежда с повишен интерес, защото се смята, че е след десетте най-големи астероида, приближавали се на такова разстояние от Земята от 1990 г. насам.

Предполага се, че астероидът е поне 10 пъти по-малък от най-голямата космическа скала, която някога се е разбивала на планетата ни. За сравнение астероидът, който води до изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, е около пет пъти по-малък от сегашния 415029 2011 UL21.

Следващият път, в който астероидът ще може да се наблюдава от близко разстояние, е през 2089 г. – тогава ще мине дори още по-близко до планетата, на 2,7 млн. километра.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС