Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гигантски коне в очакване на варварите

Скулптурна инсталация проследява вечната миграция на човека през вековете

„Лапидариум“ се намира край някои от най-важните археологически обекти в Рим. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Гигантски коне в очакване на варварите

„Лапидариум“ се намира край някои от най-важните археологически обекти в Рим. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Монументалната пътуваща скулптурна инсталация „Лапидариум: В очакване на варварите“ вече се простира в откритите пространства на Рим. Проектът на мексиканския художник Густаво Асевес е в италианската столица от 15 септември до януари догодина, в опит да представи вечната миграция на човека през вековете.

„Лапидариум“ е разположена край някои от най-важните археологически обекти в Рим. След предварителна изложба през 2014-а в Пиетрасанта, където Асевес живее, и първата експозиция в Берлин през 2015 г., сега 40-те конски фигури, високи от 3 до 8 метра и дълги до 12 метра, са „заселени“ при Колизеума, Траяновия пазар, Императорските форуми и Арката на Константин.

Проектът на мексиканския художник Густаво Асевес е в италианската столица от 15 септември до януари догодина.

Проектът на мексиканския художник Густаво Асевес е в италианската столица от 15 септември до януари догодина.

Чрез армията си от бронз, мрамор, дърво, желязо и гранит скулпторът се опитва да интерпретира западната история от критична гледна точка, посочва АНСА. Инсталацията е начин да се отрази потисничеството и насилието между отделните народи и да даде думата на онези, които непрекъснато са принудени да се местят от едно място на друго – клетниците, които, емигрирайки, често са смятани за варвари и нашественици.

Куратор на изложбата е Франческо Буранели. След като тя бъде вдигната от Рим на 7 януари, предстои да посети Истанбул, Париж и Венеция през 2017 г. Краят на пътуването ѝ ще е в Мексико Сити през 2018-а.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Чрез армията си от бронз, мрамор, дърво, желязо и гранит скулпторът се опитва да интерпретира западната история от критична гледна точка.

Чрез армията си от бронз, мрамор, дърво, желязо и гранит скулпторът се опитва да интерпретира западната история от критична гледна точка.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах