Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гигантски питон погълна индонезийски фермер

Тялото на мъж, изчезнал по време на полска работа, е открито в стомаха на змията

Гигантският питон бил уловен близо до мястото, където изчезнал фермерът. Снимки: Полицията в западен Сулавеси - Гигантски питон погълна индонезийски фермер

Гигантският питон бил уловен близо до мястото, където изчезнал фермерът. Снимки: Полицията в западен Сулавеси

Останките на индонезийски селянин са открити в стомаха на гигантски питон, след като животното е било уловено близо до мястото, от което мъжът е изчезнал по време на работа в полето, съобщава „Гардиън“.

Тялото на 25-годишния Акбар се е намирало в седемметровата змия, забелязана край селището Салубиро в източната част на остров Сулавеси.

„Предположихме, че змията е погълнала Акбар, защото близо до мястото открихме палмов плод, част от земеделските му сечива и ботуш”, заявява местен чиновник.

Разтревожени роднини са започнали да издирват Акбар, след като той не се е върнал у дома след работа.

Според местните власти змията е погълнала мъжа изцяло. Това е единственият подобен случай в района, макар че подобни инциденти са познати в целия ареал на разпространение на гигантските питони.

Уловеният питон

 

Човекоядни ли са питоните?

И все пак възможно ли е човек да бъде погълнат от питон, се питат в Би Би Си.

Над шестметровият питон е изключително мощен. Той се увива около жертвата и я смазва. Жертвата умира от задушаване или от спиране на сърцето.

Питоните не дъвчат храната си, а я поглъщат цяла, но челюстите им се държат на много еластични тъкани, така че змията може да погълне и голяма плячка. Но все пак има граници. Проблемът е в човешките рамене, защото те не се сгъват.

Питоните понякога нападат хора, но остава въпросът дали змията може да погълне възрастен човек. Питонът се храни почти изцяло с бозайници, при това змия над определен размер няма да нападне дребна плячка, защото има нужда от много калории. По-рядко питон може да изяде друго студенокръвно. Има редки случаи на крокодил, нападнат от питон.

На практика най-едрите питони обикновено нападат едри бозайници, като най-сериозната им плячка са прасета или дори крави. Понякога питонът може да надцени възможностите си. През 2005 г. бяха открити останките на питон и крокодил, загинали заедно, докато змията се е опитвала да погълне прекалено големия воден гущер.

Въпреки всичко, хората биват нападани рядко. През 2002 г. гигантска змия поглъща десетгодишно момче, но отново не става дума за възрастен мъж с напълно развита костна и мускулна система.

Възможно е индонезийският случай да е прецедент, но е нужна още информация. Обикновено разказите за човекоядни питони са трудно доказуеми, защото идват от изолирани места, дълго време след събитието и информацията бива предадена от несигурни свидетели. Засега няма случай на нападение от питон, който да бъде записан например с камерата на мобилен телефон.

Антропологът Томас Хедланд, прекарал години наред с ловците-събирачи от племето агта на Филипините, твърди, че поне четвърт от мъжете в групата са преживявали нападение от питон, който обикновено отблъскват с мачете. Тъй като обаче агта са дребни на ръст, понякога се случва някой ловец да загине, задушен от змия. Възможно е в такива случаи питонът да се опита да погълне жертвата си, но това остават редки случаи.

Като правило, питоните избягват близостта на хора, особено в големи групи. От друга страна обаче, питоните имат развито териториално чувство и се задържат върху старите си ловни територии, дори когато те се превръщат в ниви или биват разчиствани за строителство. Възможно е младият индонезийски селянин да е работел в нива, която доскоро е била залесена и да е попаднал на змия, дебнеща за съвсем друга плячка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90