Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гимнастичката на Чапа с леки поражения

Напролет статуята ще бъде върната във фонтана пред Народния театър

Гърдата на гимнастичката е леко смачкана след инцидента в събота, когато статуята бе съборена от фен. Снимка: Емил Георгиев - Гимнастичката на Чапа с леки поражения

Гърдата на гимнастичката е леко смачкана след инцидента в събота, когато статуята бе съборена от фен. Снимка: Емил Георгиев

Гимнастичката на Георги Чапкънов-Чапа ще се завърне във фонтана пред Народния театър напролет. Бронзовата статуя, която беше съборена в малките часове в събота от фен, решил да си направи върху нея снимка, е  пострадала съвсем леко, научи „Площад Славейков“ от скулптора.

„Няма сериозни щети. При падането на статуята се е наранила само едната гърда – малко е сплескана, но това е напълно поправимо и като мине зимата, фигурата отново ще отиде на мястото си”, каза Чапа.

За разлика от друг път, когато са посягали на творбите му, този път ваятелят остава спокоен. Може би е претръпнал или е съжалил 18-годишния младеж, който повали произведението.

Събота, 9,50 ч. сутринта, гимнастичката на Чапкънов е повалена в празния фонтан пред Народния театър. Снимка: Андроника Мартонова

Вижте още: СЪБОРЕНА ОТ ФЕН, ЗА ДА СИ НАПРАВИ СНИМКА

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През годините скулпторът на няколко пъти има перипетии с творбите си, разположени под открито небе. За първи път негово произведение пострадва още през 80-те години. Тогава Чапкънов извайва колоната „Дървото на живота” и я поставя пред сградата на Съюза на писателите на ул. „Ангел Кънчев”.

„Това дърво беше пълно с птички, гущерчета, пеперуди и какво ли не. Имаше и една змия – усойничка отгоре… Докато не опоскаха докрай тази колона, не мирясаха”, разказа Чапа пред „Площад Славейков.“

Сред посегателствата в близките петнайсет години са кражбата на композицията „Похищението на Европа”, която беше поставена на чешмичката в градинката на ул. „Солунска”, както и на бронзовото семейство птици с малки в гнездо, изваяни за друга чешмичка – в двора на църквата „Свети Седмочисленици”.

Преди няколко години злосторници проникнаха и в ателието на Чапа в центъра на София и задигнаха негови произведения. По този повод скулпторът отбелязва:

„По-рано ме засягаше дълбоко. Като си представя само, че някакви цигани са го взели и са го хвърлили за вторични суровини. После видях, че не са само цигани, много от нещата са откраднати по поръчка. Като не са ги опазили на обществено място, дано тоя, който ги взима в двора на къщата си, да ги пази”.

Освен пострадалата „Гимнастичка”, Чапкънов има още немалко статуи под открито небе – София е най-голямата му изложбена зала. Сред най-известните му произведения са Славейковците на площад „Славейков”, Слънцето над входа на НДК, статуята „София” на Ларгото, а отскоро и скулптурата на братята Георги и Богдан Прошек на ул. „Сан Стефано”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах