Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гимнастичката на Чапа създадена за Самаранч и Батето

Оригиналът е с обръч и се намира в музея на МОК в Лозана (снимки)

Вперили погледи в произведението на Чапа: Раймон Гафнер, член на МОК, Иван Славков – президент на БОК, Георги Чапкънов, Хуан Антонио Самаранч, Георги Йорданов и Николай Георгиев – организационен секретар на БОК. Снимка: Comité International Olympique/Maeder, Jean-Paul, 1985 - Гимнастичката на Чапа създадена за Самаранч и Батето

Вперили погледи в произведението на Чапа: Раймон Гафнер, член на МОК, Иван Славков – президент на БОК, Георги Чапкънов, Хуан Антонио Самаранч, Георги Йорданов и Николай Георгиев – организационен секретар на БОК. Снимка: Comité International Olympique/Maeder, Jean-Paul, 1985

Изящната „Балерина”, която се къпеше във фонтана пред Народния театър преди да бъде съборена преди няколко дни, е създадена от Георги Чапкънов в чест на Международния олимпийски комитет. Оригиналът е подарен от Иван Славков – Батето от името на България по случай откриването на Музея на МОК в Лозана.

„Вече съм забравил точната година. Нали имаше идея България да стане зимна олимпийска държава и алармата беше голяма. Дойде Батето при мен и каза: „Чапе, трябва да подарим нещо на комитета. И аз направих „Гимнастичката”. В Лозана тя е с обръч. А у нас във фонтана не вървеше да е с уред и стана „Балерината”, разказа Чапа за „Площад Славейков“.

По времето, когато вае фигурата от бронз, светът е в захлас от Златните момичета на България. Няма точен прототип, но е свързана с ерата на Златните момичета и Нешка Робева в художествената гимнастика.

„Дарението стана в най-големия хотел в Лозана, където по онова време се помещаваше централата на МОК и това беше първото произведение, което получи новата сграда. Няма туй-онуй, всичко мина страхотно. Шеф беше Антонио Самаранч, изключително близък на Славков. Много харесаха статуята, но България не стана домакин на Олимпиада”, спомня си Чапкънов.

Авторът на пластиката Георги Чапкънов и Хуан Антонио Самаранч край скулптурата „Гимнастичка”

Церемонията е на 1 декември 1985 г., а сред официалните лица освен Батето и автора на статуята, е и Георги Йорданов – зам.-председател на Министерския съвет, виждаме на снимките в архива на Международния олимпийски комитет. Музеят на МОК ги предостави специално на „Площад Славейков“ и те се публикуват за първи път в България.

Според запознати с олимпийското движение, статуята, която е сред най-популярните произведения на ваятеля, трябвало да „лобира” пред членовете на комитета за представянето на българската кандидатура за домакин на зимната Олимпиада през 1992-а. В крайна сметка обаче печели Албервил – китно градче във френските Алпи. Те представили кандидатурата си в комплект с пластиката „Атлет”.

От Музея в Лозана уточниха пред „Площад Славейков“, че статуята на Чапа с височина 210 см и широчина 125 см се пази в колекцията и е „добре съхранявана”. В основата на постамента й има надпис „Au Comité Olympique du Comité Bulgare pour la gloire de l’olympisme dans un monde de paix” (На Международния олимпийски комитет от Българския олимпийски комитет, за славата на олимпизма в един мирен свят).

Президентът на МОК Хуан Антонио Самаранч (вдясно) заедно с шефа на БОК Иван Славков и скулптора Георги Чапкънов пред статуята „Гимнастичка”. Произведението е българският дар за Международния олимпийски комитет и централата му в Лозана.

Вижте още: СЪБОРЕНА ОТ ФЕН, ЗА ДА СИ НАПРАВИ СНИМКА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах