Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гимнастика за статуи (видео)

Музеят „Метрополитън“ предлага упражнения край безсмъртни произведения на изкуството

Тренировката в музея Метрополитън е 45 минути на фона на диско и хитове на „Мотаун“. Снимка: Паула Лобо - Гимнастика за статуи (видео)

Тренировката в музея Метрополитън е 45 минути на фона на диско и хитове на „Мотаун“. Снимка: Паула Лобо

Може ли физическото усилие да насърчи интереса към изкуството? Нюйоркският музей за изкуства „Метрополитън” провежда този експеримент чрез групови тренировки по аеробика и йога на фона на попузика в залите си с шедьоври. 

Това не е телевизионна реклама, нито внимателно замислен арт пърформанс. Трениращите любители на изкуството ще се упражняват в музея. Танците и тренировките им ще се случват сред статуи на Роден и платна от Ел Греко.

Това повдига въпроса дали укрепващите тялото дейности са полезни и за ума: упражнение колкото за физиката, толкова и за духа. Мозъчната дейност се забързва, докато сърцето изтласква повече кръв. А и вместо да слушат аудиокнига или просто да си пуснат музика, трениращите ще имат възможността да съзерцават класически творби… или поне така би трябвало да бъде.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако това не ни напомни на нацистката програма „Сила чрез радост” или социалистическо-мистичните идеи за многостранно развита личност от вече позабравената инициатива „Леонардо да Винчи”, може да стигнем и до по-благородна асоциация с очарователните, но доста ретро представи за античния идеал за едновременно постигане на физическа и душевна красота. Аеробика сред статуи звучи като нещо, което младите атиняни биха правили в V век преди Христа, докато отстрани Платон и Сократ се заглеждат както в мраморните, така и в живите торсове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах