Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гимнастика за статуи (видео)

Музеят „Метрополитън“ предлага упражнения край безсмъртни произведения на изкуството

Тренировката в музея Метрополитън е 45 минути на фона на диско и хитове на „Мотаун“. Снимка: Паула Лобо - Гимнастика за статуи (видео)

Тренировката в музея Метрополитън е 45 минути на фона на диско и хитове на „Мотаун“. Снимка: Паула Лобо

Може ли физическото усилие да насърчи интереса към изкуството? Нюйоркският музей за изкуства „Метрополитън” провежда този експеримент чрез групови тренировки по аеробика и йога на фона на попузика в залите си с шедьоври. 

Това не е телевизионна реклама, нито внимателно замислен арт пърформанс. Трениращите любители на изкуството ще се упражняват в музея. Танците и тренировките им ще се случват сред статуи на Роден и платна от Ел Греко.

Това повдига въпроса дали укрепващите тялото дейности са полезни и за ума: упражнение колкото за физиката, толкова и за духа. Мозъчната дейност се забързва, докато сърцето изтласква повече кръв. А и вместо да слушат аудиокнига или просто да си пуснат музика, трениращите ще имат възможността да съзерцават класически творби… или поне така би трябвало да бъде.

Ако това не ни напомни на нацистката програма „Сила чрез радост” или социалистическо-мистичните идеи за многостранно развита личност от вече позабравената инициатива „Леонардо да Винчи”, може да стигнем и до по-благородна асоциация с очарователните, но доста ретро представи за античния идеал за едновременно постигане на физическа и душевна красота. Аеробика сред статуи звучи като нещо, което младите атиняни биха правили в V век преди Христа, докато отстрани Платон и Сократ се заглеждат както в мраморните, така и в живите торсове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg