Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гинеколог и язидско момиче носители на Нобела за мир

И двамата са активисти срещу използването на сексуалното насилие като оръжие на войната

Надя Мурад и доктор Денис Муквеге получиха Нобеловата награда за мир. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Гинеколог и язидско момиче носители на Нобела за мир

Надя Мурад и доктор Денис Муквеге получиха Нобеловата награда за мир. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Нобеловата награда за мир отиде при Надя Мурад, активистка срещу използването на сексуалното насилие като оръжие по време на война, и при доктор Денис Муквеге, съобщава Би Би Си.

Мурад е от хилядите язидски жени и момичета, насилвани и подлагани на физически тормоз от войници на Ислямска държава. Тя се превърна в лице на кампанията за освобождението на язидския народ от терористичната групировка. А Муквеге е гинеколог от Конго, работил със стотици жертви на изнасилване в африканската държава.

Над 300 бяха кандидатите за отличието тази година. Победителите бяха обявени днес, 5 октомври, в норвежката столица Осло. Наградата се връчва именно на тях заради „усилията им да спрат употребата на сексуалното насилие като оръжие на войната“, обявиха от Нобеловия комитет.

Мурад и Муквеге са имали „жизненоважен принос за посочването на подобни военни престъпления и борбата с тях“. Гинекологът е работил с над 30 хил. пациентки, жертви на изнасилване, и има богат опит с лечението на сериозни сексуални травми, много от тях придобити вследствие на войната.

Надя Мурад има тежка история – тя е пленничка на Ислямска държава, но успява да избяга от терористичната организация през ноември 2014 г. След което започва кампания срещу търговията с хора. Надя никога не е крила, че е жертва на изнасилване и смята, че е важно да  разказва историята си, за да излезе наяве истинското положение на сънародниците ѝ, останали под властта на ислямистката групировка.

Отличието на Алфред Нобел рядко се връчва на жени – тази година канадката Дона Стрикланд бе едва третата жена лауреат на наградата за физика и първата, която я получава от 55 години насам. Тя сподели приза с французина Жерар Муру и американката Артър Ашкин за революционни изобретения в областта на лазерните технологии.

Вижте още: ЖЕНИТЕ ПРОМЕНЯТ СВЕТА (И БЪЛГАРИЯ, НО ПО-БАВНО)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg