POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гладоморът в Украйна е геноцид, призна Европейският парламент

ЕП осъди и действията на руския режим в момента

Жертви на Гладомора по улиците на Харков през 1933 г. Снимка: А. Винербергер/Уикипедия - Гладоморът в Украйна е геноцид, призна Европейският парламент

Жертви на Гладомора по улиците на Харков през 1933 г. Снимка: А. Винербергер/Уикипедия

Масовият глад от 1932-1933 г. в Украйна, наричан Гладомор, бе признат от депутатите в Европейския парламент за геноцид срещу украинския народ. На заседание вчера, 15 декември, за приемането на резолюцията са гласували 507 депутати, против – 12, въздържали са се 17.

„Европейският парламент признава Гладомора, изкуствения глад от 1932 – 1933 г. в Украйна, предизвикан от съзнателни действия на съветския режим, за геноцид срещу украинския народ“, се отбелязва в текста на резолюцията.

Заедно с приетата резолюция Европейският парламент осъди и извършваните от Русия престъпления срещу украинския народ, в това число целенасоченото унищожаване на гражданската инфраструктура през зимата.

„Резолюцията обвинява сегашния руски режим за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в стремеж да бъде ликвидирана Украйна като национална държава и в унищожаване на самобитността и културата на нейния народ“, гласи част от документа.

Преди гласуването президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европейския парламент да одобри резолюцията с максимален брой гласове.

Аналогични резолюции приеха и редица държави. На 30 ноември Бундестагът – долната камара на германския парламент, призна Гладомора за геноцид. Подобно решение приеха Сенатът на Ирландия и парламентите на Молдова и Румъния. САЩ е приел такава резолюция още през 2018 г.

Гладоморът е масов глад в Украинска ССР през 1932-1933 г., предизвикан от конфискация на всички продоволствени запаси на украинските селяни по заповед на съветската власт. По време на Гладомора са загинали над 5 млн. души, точният брой е неизвестен. Много историци поддържат мнението, че става дума за целенасочено организирано от съветските власти масово убийство на украинци. Властите на Русия и до днес отричат това.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

Bookshop 728×90