Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гласът на хърди-гърди жужи в Първо студио (видео)

Ще чуем инструмент от Ренесанса, който има глас като на гайда, с ручилото на насекомо

Композициите на Гилем Деск на хърди-гърди са определяни като пънк от Леванта (страните от Балканите и източното Средиземноморие).  Снимка: Стопкадър - Гласът на хърди-гърди жужи в Първо студио (видео)

Композициите на Гилем Деск на хърди-гърди са определяни като пънк от Леванта (страните от Балканите и източното Средиземноморие). Снимка: Стопкадър

Хърди-гърди е като старо писмо от бутилка – музикално писмо от Ренесанса. Макар да е достигнал до наши дни, инструментът е рядкост по световните музикални сцени. Но днес у нас ще имаме възможност да чуем странния му глас. Френският композитор и изпълнител на хърди-гърди Гилем Деск пристига за концерт на 24 ноември в София, който ще се проведе в Първо студио на БНР.

Хърди-гърди (на немски – Drehleier, на френски – Vielle a roue) датира от XII век. А електрическото хърди-гърди на Гилем Деск изглежда като латерна, с манивела. Звучи като гайда, с ручилото на насекомо. Досущ като трубадур отпреди осем века, Деск пътува по света и омагьосва народа по площадите, в концертните  зали и по фестивалите със създадените от самия него мелодии. Гастролира и сам, и с групата си Arcane Alchemists.

Композициите му са определяни като пънк от Леванта (страните от Балканите и източното Средиземноморие). Част от композициите си музикантът е събрал в дебютния си албум Visions, който ще излезе на 30 ноември, седмица след концерта в София.

Концертът на Гилем Деск у нас е по покана на триото за средновековна музика Ambient Folklore и радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах