Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гласувайте! Какво да правим с книжния пазар на площад „Славейков“?

Около седмица остава до края на анкетата за бъдещето на прочутото книжно средище

Проектът за реконструкция на площад „Славейков“ е на  Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А. - Гласувайте! Какво да правим с книжния пазар на площад „Славейков“?

Проектът за реконструкция на площад „Славейков“ е на Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А.

Малко повече от седмица остава до края на анкетата за бъдещето на площад „Славейков“ в София. На онлайн Площада правим допитване сред читателите какво да се прави с емблематичното книжно средище: да остане ли книжният пазар в сегашния си вид, с около 60 щанда; да бъде ли всекидневен, или само в края на седмицата; да се премести ли завинаги другаде?

Книжният пазар на „Славейков“ скоро ще бъде разпуснат, за да започне мащабният ремонт в столичния център. Спечелилият конкурса на Столична община проект е на Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А., той предвижда намаляване на щандовете на книжния пазар и провеждането му само през уикенда. Реконструкцията ще започне през юни.

Ние, медията „Площад Славейков“, сме силно привързани към този площад – затова решихме да се включим в дебата за преобразяването му чрез анкета. Все още има време да повлияем на Столична община – резултатите от анкетата ще им бъдат предоставени и те биха могли да се съобразят с тях.

Дотук водещото мнение сред гласувалите в нашето допитване е книжният пазар да бъде всекидневен, но с по-малко на брой и обновени щандове – 41% от гласувалите смятат така. Да остане в сегашния си вид искат 23 на сто. Да работи само през уикенда, с по-малко на брой и обновени щандове, желаят 18%. Никак не са малко и гласувалите за това книжният пазар да се премести другаде – явно провокирани от лошия вид на сергиите в момента, големия им брой – над 60, и практиката да се използват кашони от банани за съхранение на книгите под щандовете.

В момента търговците са опразнили около 1/3 от сергиите на площад „Славейков“. Много от тях смятат, че ако пазарът се провежда само през уикенда, препитанието им чрез продажба на книги ще бъде невъзможно. По време на ремонта Общината планира да премести книжния пазар на друго място в София, но все още не е взето решение къде.

Гласувайте! КНИЖНИЯТ ПАЗАР НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“: КАКВО ДА ПРАВИМ С НЕГО? 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg