Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Гласувайте: Културно събитие на 2019 година

Читателите на „Площад Славейков“ определят най-важното за българската култура събитие на 2019-а

Статуя на богинята Нике на покрива на Народния театър. Богинята на победата е сестра на Зелус (завист), Биа (сила) и Кратос (мощ). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Гласувайте: Културно събитие на 2019 година

Статуя на богинята Нике на покрива на Народния театър. Богинята на победата е сестра на Зелус (завист), Биа (сила) и Кратос (мощ). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Дойде ноември, и въпреки че културният живот в страната е в разгара си, по-голямата част от годината вече изтече. Събитията с положителен (но и с отрицателен) знак са достатъчно, за да започнем да мислим кои от тях да отличим (и кои да заклеймим) във вече традиционната ни годишна класация на най-доброто (и най-срамното), с което се срещнахме през 2019-а. Крайният избор отново ще направите вие, читателите на „Площад Славейков“.

Културата не е състезание, но всички артисти в крайна сметка се борят за публика. Пълната зала не е гаранция за културната стойност на едно събитие – но празната зала е гаранция за неговия неуспех. Затова от 1 ноември до 31 декември 2019-а може да гласувате за „Културно събитие на 2019 година“ и „Некултурно събитие на 2019 година“.

Да припомним: през 2016-а най-много гласове събраха „Плаващите кейове“ на Кристо, през 2017-а бе избран филмът на Виктор Божинов „Възвишение“, а през 2018-а – концертът на „Концертгебау“ с Веско Ешкенази в НДК. Сега предстои да отличим събитието, което е развълнувало най-много зрители през 2019 г.

До края на 2019-а предстоят наситени с арт прояви два месеца – затова ще добавяме предложения в класацията до последния момент. Условията за номинация: културни събития, случили се в България през годината и привлекли значително публично внимание, с участието на наши и чужди творци, както и прояви на българи на световната арт сцена.

Америка за България

Изпращайте предложенията на редакционната поща: mail@ploshtadslaveikov.com или в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук.

За да намалим възможностите за манипулации, и тази година ще има ограничение – от един компютър може да се гласува само веднъж: за пет предложения в „Културно събитие на годината“ и за пет в „Некултурно събитие на годината“.

Културно събитие 2019

 • Проектът „Медея“ на Снежина Петрова (21%)
 • Спектакълът „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в Античния театър (19%)
 • XIX майсторски клас на Райна Кабаиванска и галаконцертът след него (16%)
 • Европейската литературна награда „Ангелус“ за „Физика на тъгата“ на Георги Господинов (8%)
 • Спектакълът „Одисей“, постановка на Диана Добрева в Пловдивския театър (7%)
 • Концертът на Симфоничния оркестър на БНР със солист Константин Емелянов (7%)
 • Изложбата „Омагьосаното царство“ с картини на Николай Райнов в Софийска градска галерия (6%)
 • Филмът „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев (6%)
 • Откриването на Епископската базилика в Пловдив (5%)
 • Завръщането на България на Венецианското биенале (5%)
Зареждане ... Зареждане ...

Некултурно събитие 2019

 • Фалшивите картини в галерия „Структура“ (40%)
 • Предизборните компромати в ПИК (31%)
 • Откриването на полуготовия Исторически парк край Варна (29%)
Зареждане ... Зареждане ...

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах