Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гласувайте: Културно събитие на годината

Читателите на „Площад Славейков“ определят най-важното за българската култура събитие на 2018-а

Петко и Пенчо Славейкови в последния си ден преди да отпътуват от площад „Славейков“ заради ремонта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Гласувайте: Културно събитие на годината

Петко и Пенчо Славейкови в последния си ден преди да отпътуват от площад „Славейков“ заради ремонта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Кое е най-значимото събитие в културата за даден период е трудно да се определи – най-малкото защото е въпрос на личен вкус за всеки зрител. Културата не е състезание, но целта на всяка публична проява е да събере колкото може повече зрители. Пълната зала, разбира се, не е гаранция за културната стойност на едно събитие – но празната зала е гаранция за неговия неуспех.

„Площад Славейков“ отново кани своите читатели да гласуват за „Културно събитие на годината“. С тяхна помощ  събрахме номинациите за най-важните прояви в културата, случили се през 2018-а – с участието на наши и чужди творци, както и на българи на световната арт сцена.

През 2017-а най-много гласове събра филмът на Виктор Божинов „Възвишение“, а през 2016-а – инсталацията „Плаващите кейове“ на Кристо.

За да намалим възможностите за манипулации, и тази година въвеждаме ограничение – от един компютър може да се гласува само веднъж: за пет предложения в „Културно събитие на годината“ и за пет за „Некултурно събитие на годината“.

Тъй като до края на 2018-а престоят да се случат още интересни събития, своевременно ще ги добавяме. Ще приемаме и Вашите предложения. Изпращайте номинациите на редакционния имейл: mail@ploshtadslaveikov.com или под публикацията в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук.

Културно събитие 2018

 • Концертът на „Концертгебау“ с Веско Ешкенази в НДК (28%)
 • Концертното турне на Александрина Пендачанска „Това съм аз“ (28%)
 • Турнето „Пътешествие на светлината“ на Хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“ в Австрия (7%)
 • Спектакълът „Дебелянов и ангелите“, постановка на Диана Добрева, Драматичен театър - Пловдив (6%)
 • Стихосбирката „Зелда“ на Елин Рахнев (6%)
 • Изложбата на Теодор Ушев „Като в тъмно огледало“ в Софийска градска галерия (6%)
 • Моноспектакълът на Ива Тодорова „Приятно ми е, Ива!“, Театър 199 (5%)
 • Книгата „Всичките наши тела“ на Георги Господинов (5%)
 • Кино-литературният фестивал „Синелибри“ (5%)
 • Инсталацията „Мастаба“ на Кристо в Лондон (4%)
Зареждане ... Зареждане ...

Некултурно събитие 2018

 • Изложбата на Вежди Рашидов в Лондон, платена с £20 хил. от българската държава (25%)
 • Ремонтите в центъра на София (24%)
 • Графитите в Япония на служители на Софийска опера (21%)
 • Безразличието на властта към проблемите на музикантите от БНР (16%)
 • Пожарът в Царските конюшни (14%)
Зареждане ... Зареждане ...

След края на гласуването: КУЛТУРНОТО СЪБИТИЕ НА 2018-А Е „КОНЦЕРТГЕБАУ“ В НДК

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg