Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гласувайте: Културно събитие на годината

Читателите на „Площад Славейков“ определят най-важното за българската култура събитие на 2018-а

Петко и Пенчо Славейкови в последния си ден преди да отпътуват от площад „Славейков“ заради ремонта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Гласувайте: Културно събитие на годината

Петко и Пенчо Славейкови в последния си ден преди да отпътуват от площад „Славейков“ заради ремонта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Кое е най-значимото събитие в културата за даден период е трудно да се определи – най-малкото защото е въпрос на личен вкус за всеки зрител. Културата не е състезание, но целта на всяка публична проява е да събере колкото може повече зрители. Пълната зала, разбира се, не е гаранция за културната стойност на едно събитие – но празната зала е гаранция за неговия неуспех.

„Площад Славейков“ отново кани своите читатели да гласуват за „Културно събитие на годината“. С тяхна помощ  събрахме номинациите за най-важните прояви в културата, случили се през 2018-а – с участието на наши и чужди творци, както и на българи на световната арт сцена.

През 2017-а най-много гласове събра филмът на Виктор Божинов „Възвишение“, а през 2016-а – инсталацията „Плаващите кейове“ на Кристо.

За да намалим възможностите за манипулации, и тази година въвеждаме ограничение – от един компютър може да се гласува само веднъж: за пет предложения в „Културно събитие на годината“ и за пет за „Некултурно събитие на годината“.

Америка за България

Тъй като до края на 2018-а престоят да се случат още интересни събития, своевременно ще ги добавяме. Ще приемаме и Вашите предложения. Изпращайте номинациите на редакционния имейл: mail@ploshtadslaveikov.com или под публикацията в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук.

Културно събитие 2018

 • Концертът на „Концертгебау“ с Веско Ешкенази в НДК (28%)
 • Концертното турне на Александрина Пендачанска „Това съм аз“ (28%)
 • Турнето „Пътешествие на светлината“ на Хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“ в Австрия (7%)
 • Спектакълът „Дебелянов и ангелите“, постановка на Диана Добрева, Драматичен театър - Пловдив (6%)
 • Стихосбирката „Зелда“ на Елин Рахнев (6%)
 • Изложбата на Теодор Ушев „Като в тъмно огледало“ в Софийска градска галерия (6%)
 • Моноспектакълът на Ива Тодорова „Приятно ми е, Ива!“, Театър 199 (5%)
 • Книгата „Всичките наши тела“ на Георги Господинов (5%)
 • Кино-литературният фестивал „Синелибри“ (5%)
 • Инсталацията „Мастаба“ на Кристо в Лондон (4%)
Зареждане ... Зареждане ...

Некултурно събитие 2018

 • Изложбата на Вежди Рашидов в Лондон, платена с £20 хил. от българската държава (25%)
 • Ремонтите в центъра на София (24%)
 • Графитите в Япония на служители на Софийска опера (21%)
 • Безразличието на властта към проблемите на музикантите от БНР (16%)
 • Пожарът в Царските конюшни (14%)
Зареждане ... Зареждане ...

След края на гласуването: КУЛТУРНОТО СЪБИТИЕ НА 2018-А Е „КОНЦЕРТГЕБАУ“ В НДК

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3