Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гласувано: Поставят Бронзовата къща на мястото на Мавзолея

Инсталацията ще стои на площад „Александър Батенберг“ една година

Скулпторът Пламен Деянофф лично избрал за „Бронзовата къща“ мястото на бившия мавзолей на площад „Батенберг“. - Гласувано: Поставят Бронзовата къща на мястото на Мавзолея

Скулпторът Пламен Деянофф лично избрал за „Бронзовата къща“ мястото на бившия мавзолей на площад „Батенберг“.

Столичният общински съвет е приел поставянето на художествената инсталация „Бронзовата къща“ на мястото на премахнатия мавзолей на Георги Димитров за периода януари-декември 2018 г., предаде агенция „Фокус“. Предложението, докладвано от общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова, Стефан Марков и Прошко Прошков, е било прието с 44 гласа „за“, нула „против“ и 8 „въздържал се“. Въздържали са се съветниците от групата на БСП.

Ден по-рано, на последното обсъждане на проекта в Столичната библиотека, скулпторът Пламен Деянофф разказа как се е родила идеята му за „Бронзовата къща“, как по целия свят вече има подобни гигантски абстрактни скулптури и какъв мост между културите, архитектурите, времената и народите е това произведение, което ще бъде с височина 10-11 метра.

„10-11 метра“ е израз, който звучи странно, употребен във връзка с архитектурен проект – и вероятно това предизвика участник в обсъждането, арх. Шаханова, да попита къде е проектът на „Бронзовата къща“ и как Общинският съвет ще приеме това предложение без да е видял проекта на съоръжението?

Арх. Бойка Къдрева от Общината отвърна, че все още никакво решение не е взимано и че всичко ще се направи, или няма да се направи, едва след представянето на проекта и евентуалното му одобрение. Според нея никакви законови разпоредби и правила за безопасност няма да бъдат пренебрегнати.

„Имам чувството, че това не е завършен проект, а по-скоро някаква импровизация. Освен това сме обект на невиждана рекламна кампания и според мен решението на Общинския съвет утре е предопределено, прояви ясновидска дарба друг участник в обсъждането, арх. Тонев.

Той зададе и два от най-важните въпроси: дали преди да се пристъпи към подобни начинания, не е по-важно първо да се вземе архитектурно-градоустройствено решение за ролята на това историческо място на площад „Александър I“? И редно ли е в едно пространство, което още не е решено как ще се развива, да се инсталира една художествена творба? (Тук може би е добре да припомним, че Националният музей „Квадрат 500“ също бе построени и открит без предварителна концепция.)

„Бронзовата къща“ е скулптурна сграда – едновременно произведение на изкуството и функционален обект. Авторът, живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф, цитира различна височина на творбата при различните си участия – преди дни по Би Ти Ви спомена, че т.нар. къща ще се извисява на 10-14 м. Инсталацията ще бъде съставена от над 1000 масивни бронзови елемента, които според нейния създател препращат към силуети и орнаменти от българската архитектура. Инсталацията е подарък от австрийското правителство във връзка с председателството на Съвета на ЕС, което двете държави ще поделят догодина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах